Gjuha

Tel. 24/7

Orari
Hën - Mar: 09:00 - 06:00

Click Here

Stomatologjia Parandaluese

Stomatologjia Parandaluese

Siç sugjeron emri, stomatologjia parandaluese synon të parandalojë sëmundjet e gojës. Funksionon duke kryer konsulta periodike, ku ekzaminohen mikroorganizmat, zakonet dhe përgjigjet e pacientit në lidhje me gojën e tij. Për të pasur një higjienë të mirë orale, është e rëndësishme të merrni pjesë në një vizitë dentare pas 4 ose 7 muajsh. Padyshim që kjo varet nga secili person, pasi koha e pritjes mund të zgjatet ose shkurtohet në përputhje me zakonet e dhëmbëve.

Stomatologjia parandaluese fillon nga rritja e parë e dhëmbëve tek një fëmijë, madje edhe mishrat e dhëmbëve mund të kontrollohen para zhvillimit dentar të fëmijës. Kur fëmija kontrollon vetveten, ai mësohet me teknikat dentare, të tilla si mënyra e pastrimit pas çdo vakti, mënyra e pastrimit dhe shpëlarja. Përveç paralajmërimit të tyre nëse ndiejnë ndonjë shqetësim dentar. Padyshim që kjo varet nga secili person, pasi koha e pritjes mund të zgjatet ose shkurtohet në përputhje me zakonet e dhëmbëve.

Edhe kur goja jonë është e shëndetshme, është e rëndësishme të vazhdojmë të shkojmë në studion e dentistit, pasi kjo mund t'ju ndihmojë të parandaloni dhe mbani shëndetin tuaj. Nga ana tjetër, nëse shëndeti juaj oral është i rrezikuar dhe shkoni te dentisti për një sëmundje të mundshme, konsultimi do të jetë për të vlerësuar dhe menaxhuar situatën paraprakisht. Ai gjithashtu do të përqendrohet në rikthimin e shëndetit oral të pacientit. Përveç kësaj, personi në fjalë do të mësohet të menaxhojë gjendjen e tij dhe të përdorë masat e duhura të higjienës dentare si në shtëpi ashtu edhe jashtë shtëpisë; në këtë mënyrë mund të konfirmojmë që secili pacient ndihmon veten e tij për të ruajtur higjienën e mirë të gojës.

Në Shqipëri, ne jemi promovues të stomatologjisë parandaluese dhe i edukojmë pacientët tanë për teknikat e shumta të kujdesit të duhur dentar. Kjo është arsyeja pse duhet të zgjidhni Amaris Dental Clinic. Do të jetë zgjedhja e duhur, çdo herë!

Profesionalizmi dhe kënaqësia e klientit tonë dëshmojnë që jemi jo vetëm tepër produktiv për mijëra klientë, por edhe zgjedhja më e besueshme që mund të bëni me buxhetin tuaj!

Fazat e stomatologjisë parandaluese

  • Parandalimi primar: Ky ka si synim ose qëllim të tij kryesor zvogëlimin e rasteve të sëmundjeve të dhëmbëve ose gojës. Një shembull është mbështetja për vendosjen e fluorit në furnizimin publik të ujit të pijshëm, për të zvogëluar përqindjen e prishjes së dhëmbëve në popullatë.
  • Parandalimi sekondar: Kjo bazohet kur opsioni kryesor nuk është i pranishëm ose nuk është marrë në konsideratë, ku tashmë ka një patologji në dhëmbë. Prandaj, ai është përgjegjës për ndalimin e faktorit infektiv përmes trajtimit parandalues ​​dentar. Nga kjo, specialisti mund të arrijë një përmirësim të mundshëm të patologjik dhe ta mbajë atë në një kontroll të pranueshëm.
  • Parandalimi terciar: Kjo i referohet fazës ku patologjia është tashmë brenda pacientit dhe nuk është e mundur të realizohet një kontroll i hershëm. Prandaj, shihet dështimi i fazave të hershme. Këtu specialisti duhet të ndalojë dëmtimin ose sëmundjen dhe të parandalojë zhvillimin e saj. Në varësi të patologjisë, duhet të zbatohet gjithashtu një teknikë dentare, kirurgji ose trajtim.

Trajtime të stomatologjisë parandaluese

Stomatologjia parandaluese ka disa trajtime jo invazive:

 

  • Silantet dentare: Më e zakonshmja është aplikimi i silantëve për gropa dhe çarje dentare, të cilat sugjerohen për njerëzit me zakone të këqija të higjienës orale. Vendosja e këtyre silantëve parandalon grumbullimin e ushqimit në brazda të vogla që nxisin prishjen e dhëmbëve.

 

Procesi i aplikimit të silantit dentar është shumë i thjeshtë dhe pa dhimbje, prandaj nuk kërkon anestezi. Është kaq i thjeshtë për t’u kryer, saqë mund të bëhet në një vizitë të vetme tek dentisti. Për të realizuar këtë proces, dentisti pastron fillimisht sipërfaqen e dhëmbëve që duhet të mbyllet me një furçë dhëmbësh dhe izolon dhëmbët që duhet të mbyllen për të parandaluar kontaminimin e tyre nga pështyma, përndryshe dhëmbët mund të rrezikohen dhe procedura mund të dështojë.

 

Më pas, duke përdorur të ashtuquajturën teknika ''bonding'', e cila konsiston në aplikimin e substancave dhe materialeve për të "ngjitur" rrëshirën në dhëmbë (duke përdorur dritën në mënyrë që rrëshira të ngurtësohet shpejt), kjo teknikë do të veprojë si ngjitës dhe do të mbajë këtë lloj gjendjeje. Pas disa minutash vendosje, pacienti nuk ka nevojë të presë për të ngrënë ose për të pirë.

 

Nuk është e nevojshme të vendosni silant në çdo dhëmb të pasëm, siç janë molarët dhe premolarët, pasi jo të gjithë dhëmbët kanë zgavra të thella që duhet të mbushen.


Sidoqoftë, përdorimi i silanteve dentare është shumë i preferueshëm të bëhet në dhëmbë që janë rritur tashmë nga orbita në vijën dentare, duke shmangur shfaqjen e hershme të kariesit dentar ose sëmundjeve të jashtme.


Përparësia dhe kohëzgjatja e kësaj procedure dentare qëndron kryesisht në përdorimin dhe kujdesin e ofruar nga pacienti. Prandaj, është absolutisht thelbësore të monitorohet zhvillimi i vazhdueshëm i çarjeve në mënyrë që të mbahet një kontroll i shëndetshëm i rritjes së tyre dentare dhe të shmangen problemet në të ardhmen.

 

  • Aplikimi i fluorit: Ky trajtim zakonisht përdoret tek fëmijët e vegjël për të shmangur zmadhimin e kaviteteve dentare, për të zvogëluar gjasat ose për të ulur shanset e përkeqësimit. Është i bërë nga fluori, një mineral që ndihmon në forcimin ose forcimin e shtresës së jashtme të dhëmbëve të foshnjës.

Mbani në mend se këto lloje të teknikave të fluorit nuk mund të parandalojnë plotësisht prishjen e dhëmbëve. Kjo parandalon këtë lloj sëmundjeje vetëm kur higjiena e dhëmbëve të fëmijës është e kujdesshme, atëherë: Mban larjen e përditshme, përdor pjesë të konsiderueshme të pastës së dhëmbëve me fluor, përdor rregullisht fillin dentar, shkon në takime dentare dhe ka një dietë të ekuilibruar.

 

Ky trajtim është plotësisht i sigurt dhe është i zbatueshëm për të gjitha moshat nga një specialist i çertifikuar, pasi efektiviteti i tij në parandalimin e kariesit është mjaft i konsiderueshëm. Zbatimi i fluorit kërkon vetëm një sasi të vogël dhe ai nuk hyn në trupin tonë përmes gëlltitjes së tij, pasi nuk gëlltitet kurrë. Ajo ka veçorinë e ngurtësimit në kontakt të plotë me pështymën njerëzore, kështu që është e lehtë të zbatohet tek fëmijët, dhe trajtimi përfundon 5 deri në 13 orë pas aplikimit të tij.


Duhet të theksohet se produkti që do të aplikohet duhet të zgjidhet mirë, pasi disa marka ngjyrash mund të ndikojnë në dhëmbë në mënyra të ndryshme. Disa mund të bëjnë që ato të bëhen të verdhë, të tjerët gri. Por dhëmbët kthehen në ngjyrën e tyre natyrale kur boja bie pas kohës së parashikuar. Është një lehtësim të thuash që shumica e fëmijëve pëlqejnë ndjesinë e bojës në gojë.

Na Kontaktoni

Dërgo një Email

info@amarisdental.com

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.

Të Përkushtuar ndaj Ekselencës

Stomatologjia është një shkencë e ndarë në fusha të shumëfishta. Një prej tyre është restaurimi i dhëmbëve në fushën dentale. 

Stomatologjia pediatrike ose pedodontia është degë e stomatologjisë që përfshin fëmijët që nga lindja deri në adoleshencë.

Ortodoncia dentare nuk përpiqet vetëm të rreshtojë në mënyrë të barabartë dhëmbët vetëm sepse ata janë të shtrembër ose kanë një imazh të shëmtuar.

Kur flasim për operacionin oral, ne u referohemi të gjitha procedurave kirurgjikale që aplikohen në gojë dhe nofull.

Kirurgjia Orale

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Periodoncia është degë e stomatologjisë që merret me trajtimin e sëmundjeve të periodontit dhe sëmundjeve të tjera të ndryshme.

Trajtimi endodontik synon të pastrojë indin e pulpës së dhëmbit të prekur dhe ta kompletojë atë me një biokompatibël ...

Përkufizimi i stomatologjisë kozmetike është diçka që është ndërtuar dhe zhvilluar me kalimin e kohës. Është një teknikë e specializuar...

Siç sugjeron emri i saj, stomatologjia parandaluese synon të parandalojë sëmundjet e gojës. Funksionon duke bërë konsultime në mënyrë periodike ...

sqShqip

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.