Gjuha

Tel. 24/7

Orari
Hën - Mar: 09:00 - 06:00

Click Here

Stomatologji Kozmetike

Stomatologjia kozmetike në Shqipëri

Përkufizimi i stomatologjisë kozmetike është diçka që është ndërtuar dhe zhvilluar me kalimin e kohës. Është një teknikë e specializuar në rimodelimin e gingivave dhe dhëmbëve. Prioriteti i tij kryesor është zgjidhja e problemeve që lidhen me shëndetin oral dhe harmoninë estetike të gojës në përgjithësi.


Në fillim, u kërkuan rezultate thjesht estetike, kështu që u mendua se kjo lloj procedure ishte një luks, një mendjelehtësi. Sidoqoftë, studimet e tanishme kanë përcaktuar se mungesa e estetikës dentare është shkaku i problemeve me vetëvlerësimin, marrëdhëniet shoqërore, dhe madje edhe mungesën e mundësive të punës.


Prandaj, trajtimet që lidhen me këtë degë të stomatologjisë kanë filluar të konsiderohen thelbësore për të korrigjuar detajet dhe defektet, duke arritur në buzëqeshjen e dëshiruar.

Cilat janë problemet më të zakonshme?

Shumë njerëz e konsiderojnë estetikën dentare si një mënyrë të shëndetshme për të ruajtur jo vetëm një fytyrë të bukur por edhe shëndetin e përgjithshëm. Zona e gojës është shumë e rëndësishme për qenien njerëzore dhe mund të ndikohet nga një mori problemesh, disa të tilla si p.sh:

 

 • Asimetria dentare.
  Ndarja midis dhëmbëve të përparmë.

 

 • Ndryshimi i ngjyrës.
  Kariesi në pjesën më të afërt të gingivës.

 

 • Thyerje të dhëmbëve.

 

Në ditët e sotme, përparimet në stomatologji na ndihmojnë të krijojmë buzëqeshje të mahnitshme, shumë të natyrshme dhe të bukur duke qene se kjo është një nga aspektet thelbësore të imazhit tonë. Është shumë e zakonshme, që gjatë një bisede njerëzit të shikojnë gojën, dhe një buzëqeshje e kuruar mirë mund të ketë një ndikim pozitiv tek personi para nesh.

Cilat janë trajtimet?

Ekzistojnë procedura të shumta për të trajtuar estetikën dhe shëndetin oral, shumica e tyre janë procese të thjeshta që mund të bëhen në bazë ambulatore, disa prej tyre janë:

 

 • Zbardhja e dhëmbëve: është një trajtim estetik që ju lejon të luani me hije të ndryshme të ngjyrës së dhëmbëve, duke zgjidhur problemin e ngjyrës së prodhuar nga shkaqe të tilla si: disa ilaçe ose substanca ngjyrosëse, si çaj, kafe, duhan, verë të kuqe ndër të tjera, përfshirë disa ushqime.

 

Nuk ka ndonjë efekt zbardhues në asnjë lloj restaurimi siç janë kompozitat, amalgamat, kurorat, dhe as nuk prodhon ndonjë dëmtim të strukturave të dhëmbëve. Një kusht i domosdoshëm për të marrë rezultate optimale me zbardhjen është që pacienti të jetë pa gurë dhëmbësh dhe mishrat e dhëmbëve të jenë në gjendje të mirë (pa gjakderdhje dhe gingivit).

 

Në rast se përdoret zbardhja, është e nevojshme të merret parasysh kur nuk është e përshtatshme ose cilat janë "kufijtë" e saj ".

 

 • Vuani nga ndjeshmëria e dhëmbëve? Produktet e zbardhjes nuk rekomandohen në këtë rast, sepse ato mund të rrisin shqetësimin dhe ta përkeqësojnë situatën.

 

 • Kur ka ndonjë tjetër patologji orale. Kundërindikohet në rast të sëmundjes periodontale, prishjes së dhëmbëve ose thyerjes së dhëmbëve. Duhet të konsiderohet fakti se agjentët zbardhues që lëshojnë oksigjen për të shkatërruar pigmentet janë agresivë.

 

 • Nëse keni një mbushje të një dhëmbi të përparmë. Trajtimi nuk vepron në materiale të caktuara dhe do të vini re ndryshimin.

 

 • Mund të prekin gingivën dhe dhëmbin. A nuk është e vërtetë që kur prekim peroksid hidrogjeni lë lëkurën tonë të bardhë dhe madje mund të shkaktojë kruajtje? Epo, imagjinoni atë në një gomë! Mund ta djegë ose dëmtojë në mënyrë të pakthyeshme dhëmbët. Kjo është arsyeja pse është thelbësore që të shkoni te një specialist i besuar.

 

 • Si funksionojnë ato. Ajo që bëjnë disa lloje pastash dhëmbësh "zbardhuese" është kryesisht "pastrim" me substanca gërryese. Ato mund të përdoren për të hequr njollat ​​sipërfaqësore. Të tjerët ngjyrosin përkohësisht dhëmbin me grimca vjollce që ngjiten në smalt dhe kontrastojnë të verdhën e dentinës, duke krijuar një iluzion optik.

 

 • Ata kanë fuqi zbardhuese të kufizuar. Produktet zbardhuese që kemi në shtëpi përmbajnë peroksid hidrogjeni ose peroksid karbamidi. Të dyja lëshojnë oksigjen, i cili shkatërron pigmentet. Por për shkak se oksigjeni është shumë i lakueshëm, ai avullohet ose përzihet me atmosferën në rastin e pastës së dhëmbëve.
 • Faseta porcelani: Fasetat prej porcelani janë fletë porcelani që ngjiten në pjesën e përparme të dhëmbëve për të ndryshuar formën, ngjyrën ose pozicionin e tyre dhe në këtë mënyrë përmirësojnë pamjen e tyre estetike. Me këtë teknikë, arrihen rezultate shumë të kënaqshme pa qenë agresiv me dhëmbin, është e nevojshme vetëm të përgatitet pak pjesa e përparme e dhëmbëve që do të trajtohen trajtuar.

 

 • Faseta Kompoziti: Kjo teknikë lejon që në një seancë të vetme, pa prekur praktikisht dhëmbët: korrigjimin e formës, ngjyrës, madhësisë, pozitës, diastemis (ndarja midis dhëmbëve), duke përmirësuar kështu buzëqeshjen e pacientit, duke e bërë atë një teknikë të parashikueshme dhe konservatore. Këto faseta janë të lidhura me një ngjitës të veçantë për dhëmbin, aq të fortë sa nuk do të ndahen. Meqenëse ato janë bërë nga një dentist, lehtëson dhe thjeshton mirëmbajtjen e tyre pasuese me kalimin e kohës.

 

 • Kurora prej porcelani: Kur dhëmbët përkeqësohen shumë është e nevojshme t'i mbështillni në tërësinë e tyre për t'i mbrojtur nga thyerjet e mundshme, për të cilat bëhen kapakë ose kurora prej porcelani. Përmes tyre mund të merren rezultate të larta estetike, të ngjashme me ato të fasetave, meqë ato nuk përmbajnë metalcore të errët si ato të bëra prej metali dhe porcelani.

 

Porcelani është një material plotësisht biokompatibil, që do të thotë se nuk do të ketë reaksione anësore (të tilla si alergjitë) dhe me kalimin e kohës, ndryshe nga kurorat metalike, nuk do të ketë skaje të shëmtuara metalike ose mishra të errësuar për shkak të mungesës së shkëlqimit. Në ato raste kur dhëmbi që do të trajtohet ka një ngjyrë shumë të errët, mund të zgjidhen kurora prej porcelani me një bërthamë zirkoniumi. Këto janë krijuar dhe prodhuar në kompjuter duke përdorur teknologjinë dentare CAD-CAM, e cila do t'ju lejojë të fshihni këtë errësim pa pasur nevojë të përdorni metal meqëse zirkoni është shumë i errët dhe fsheh ngjyrën e errët në mënyrë të përsosur dhe me sukses.

 

 • Inlay-Onlay-Overlay: Këto janë restaurime indirekte të bëra nga laboratori protetik për të riparuar dhëmbët me dëmtime të kariesit mesatar deri të rëndë që kanë strukturë mjaft të shëndetshme të dhëmbëve, për të shmangur kështu vendosjen e një kurore dhe për ta mbajtur strukturën të paprekur.

 

Nga ana tjetër, ato mund të përdoren për të rivendosur dhëmbët e thyer nëse dëmtimi nuk është aq i rëndë sa të kërkohet një kurorë. Ato bëhen me rrëshira porcelani ose kompozite dhe pozicionohen me teknika ngjitëse. Kur laboratori është i përfshirë në proces,do të kryhet në dy seanca klinike, e para në të cilën do të përgatitet dhëmbi dhe kallëpi i tij, më pas dërgohet në laboratorin ku do të bëhet inlay në bazë të përmasa të marra. Pastaj, në seancën e dytë, do të testohet për çimentim.

 

 • Ortodoncia: Disa lloje të trajtimeve ortodontike klasifikohen gjithashtu nën estetikën dentare. Midis tyre është korrigjimi i shtrirjes së dhëmbëve dhe kafshimit, mënyra në të cilën dhëmbët e sipërm dhe të poshtëm mbyllen, për të arritur një buzëqeshje të përkryer dhe harmonike.

 

Përdorimi i ortodoncisë së padukshme bërë një përparim të madh në trajtimet e korrigjimit të pozicionit të dhëmbëve, duke filluar nga kllapat që vendosen brenda dhëmbit e deri tek rreshtuesit e rinj të padukshëm që konsistojnë në vendosjen e një mbulese transparente të përshtatur për dhëmbët për një kohë sa më të gjatë.

 

 • Gingivektomia: Kontura estetike e mishit të dhëmbëve ose gingivektomia është një operacion i vogël që kryhet nën anestezi lokale. Shumë herë nuk kërkon as qepje. Ajo konsiston në modifikimin e niveleve të gingivës në mënyrë që ato të kenë një madhësi harmonike dhe proporcionale në lidhje me dhëmbët.

Estetikë dhe përmirësim

Për të arritur rezultatin estetik të dëshiruar nga pacienti, zgjidhet trajtimi në një mënyrë të personalizuar, duke zgjedhur procedurat që atij përshtaten më mirë. Pas një analize të fytyrës, ekspertët e estetikës dentare propozojnë ndryshimet e mundshme në secilin person, sipas karakteristikave të tyre dhe proporcioneve të fytyrës dhe gojës.


Bazuar në këtë studim, dentisti diagnostikon dhe bën një plan trajtimi, duke shpjeguar procedurat që i duhen pacientit për të arritur rezultatet e dëshiruara. Këto ndërhyrje mund të jenë shumë të ndryshme dhe madje të kërkojnë kombinimin e teknikave të ndryshme. Disa prej tyre janë shpjeguar tashmë.


Sidoqoftë, duhet të kihet parasysh se, për të zgjedhur një trajtim të kësaj natyre, është e nevojshme të keni një shëndet oral të mirë. Çdokush mund të shijojë këto trajtime. Sidoqoftë, kushtet e mësipërme duhet të plotësohen. Kjo do të thotë, nëse keni, për shembull, karies ose sëmundje periodontale (gingivit ose periodontit) është e nevojshme të zgjidhni këtë problem për të zgjedhur procedurën estetike.

Zgjidhje të thjeshta për disa probleme

Nëse keni vërejtur se dhëmbët tuaj janë errësuar, mund të përpiqeni të riktheni hijen e tyre natyrore, por mbani në mend se ndonjëherë trajtimet agresive nuk janë të nevojshme:

 

 • Njollat ​​e jashtme mund të vijnë për shkak të disa baktereve (kromogjene), pigmenteve ushqimore (të tilla si taninet), klorheksidinës në gargarë ose duhanit. Ato eliminohen duke larë dhëmbët dhe pastrimi rregullisht pas çdo vakti. Ato nuk janë problem real nëse i përmbaheni zakoneve higjienike.

 

 • Ata që kanë depërtuar në dentinë përmes smaltit poroz ose ato që janë gjeneruar brenda dhëmbit janë më të vështirë për tu hequr. Në këtë rast, është e mundur të përdoren trajtime profesionale për zbardhjen ose faseta porcelani të bardha (disa fletë që dentisti ngjit në dhëmb).

 

Në Amaris Dental Clinic, në Albania, ne jemi të specializuar për ta bërë buzëqeshjen tuaj më të bukurën, me trajtime estetike dhe kirurgjikale me çmimin më të mirë në kontinentin Evropian. Ne ofrojmë gjithçka, nga zbardhimi i dhëmbëve deri te ortodoncia. Nuk do të pendoheni, ejani dhe na vizitoni!

Na Kontaktoni

Dërgo një Email

info@amarisdental.com

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.

Të Përkushtuar ndaj Ekselencës

Stomatologjia është një shkencë e ndarë në fusha të shumëfishta. Një prej tyre është restaurimi i dhëmbëve në fushën dentale. 

Stomatologjia pediatrike ose pedodontia është degë e stomatologjisë që përfshin fëmijët që nga lindja deri në adoleshencë.

Ortodoncia dentare nuk përpiqet vetëm të rreshtojë në mënyrë të barabartë dhëmbët vetëm sepse ata janë të shtrembër ose kanë një imazh të shëmtuar.

Kur flasim për operacionin oral, ne u referohemi të gjitha procedurave kirurgjikale që aplikohen në gojë dhe nofull.

Kirurgjia Orale

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Periodoncia është degë e stomatologjisë që merret me trajtimin e sëmundjeve të periodontit dhe sëmundjeve të tjera të ndryshme.

Trajtimi endodontik synon të pastrojë indin e pulpës së dhëmbit të prekur dhe ta kompletojë atë me një biokompatibël ...

Përkufizimi i stomatologjisë kozmetike është diçka që është ndërtuar dhe zhvilluar me kalimin e kohës. Është një teknikë e specializuar...

Siç sugjeron emri i saj, stomatologjia parandaluese synon të parandalojë sëmundjet e gojës. Funksionon duke bërë konsultime në mënyrë periodike ...

sqShqip

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.