Gjuha

Tel. 24/7

Orari
Hën - Mar: 09:00 - 06:00

Click Here

Periodoncia

Periodoncia në Shqipëri

Periodontologjia është dega e stomatologjisë që merret me trajtimin e sëmundjeve të periodontit.

Sëmundja periodontale ose problemet periodontale prekin mishrat e dhëmbëve dhe rrethinat e tyre. Këto përfshijnë dhëmbin, kockën alveolare, indin e rrënjës, ligamentin parodontal dhe rrënjën dentare.

Higjena e dobët dhe heqja jo e saktë e gurit të dhëmbëve do të zhvillojnë koloni bakteriale që do të përfundojnë në rrënjën e mishit të dhëmbëve. Prandaj, inflamacioni do të rritet në bazë të infeksionit dhe do të gjenerojë sëmundjen e njohur si gingivit.

Kjo duhet të trajtohet sa më shpejt që të jetë e mundur dhe në mënyrë adekuate, ose mund të kalojë në fazën e dytë të riprodhimit të quajtur periodontitis, sëmundja më e vështirë për t'u trajtuar kur bëhet fjalë për periodontologjinë.

Sëmundja periodontale, periodontiti, ose i quajtur ndryshe piorrea, është faza më e keqe e gingivitit. Kjo shihet nga ënjtja e mishit të dhëmbëve, e cila shtrihet në ligamentet dhe bazën e dhëmbëve që mbështet vijën e dhëmbëve.

Konsumon dhe infekton të gjithë zonën derisa dhëmbi nuk është më i qëndrueshëm dhe bie për shkak të nekrozës së indeve. Edhe pse është shumë e zakonshme, është mjaft e rrezikshme dhe është gjithashtu një nga arsyet e para pse bien dhëmbët tek të rriturit.


Shkallëzimi dhe planifikimi i rrënjëve, si dhe kirurgjia periodontale janë thelbësore në këto raste në mënyrë që ato të mos bëhen kritike. Në Amaris Dental Clinic ne mund të kujdesemi profesionalisht për çdo problem që lidhet me shëndetin tuaj oral. Çfarë po prisni, kur mund të keni një buzëqeshje të mahnitshme dhe të përmirësoni gojën me çmimin më të arsyeshëm?

A kam unë një sëmundje të mishit të dhëmbëve?

Për të përcaktuar nëse keni zhvilluar sëmundje periodontale, duhet të shikoni mishrat e dhëmbëve në pasqyrë dhe të drejtoheni nga nuanca e tyre. Nëse vëreni se janë pak të fryrë dhe kanë një ngjyrë të kuqërremtë të panatyrshme, mund të keni marrë ndonjë sëmundje.

 

Përveç kësaj, ekzistojnë edhe disa shenja të zakonshme, siç është fakti që pastrimi i dhëmbëve nuk zgjat më me një erë të këndshme si dikur. Nëse mishrat e dhëmbëve janë më të ndjeshëm, dhe madje edhe nëse ndjeni dhimbje gjatë përtypjes së ushqimit, të ngurta ose ndryshe, mund të keni sëmundje të dhëmbëve.

 

Simptomatologjia:

 

  • Gjakderdhje e mishrave të dhëmbëve: Kjo është simptoma kryesore e një ndërlikimi dentar dhe zakonisht vërehet kur lani dhëmbët. Por kur është në një gjendje më të zhvilluar, mund të shfaqet edhe natën ndërsa jeni duke pushuar.

 

  • Shfaqja e hapësirave midis dhëmbëve: Bakteret janë shumë gërryese, kështu që ata do të përpiqen në maksimum për të hyrë në zgavrën e mishit të dhëmbëve dhe afër kockave. Kjo do të bëjë që indet dentare të infektohen me pllaka bakteriale, duke humbur vëllimin dhe duke lënë boshllëqe midis secilit dhëmb.

 

  • Lëvizshmëria e dhëmbëve: Siç u përmend, dhëmbët kanë humbur bazën dhe qëndrueshmërinë e tyre. Prandaj, ata do të jenë më të prirur për lëkundje dhe lëvizshmëria e dhëmbëve do të fillojë të vërehet. Kjo mund të çojë në humbjen e dhëmbit.

 

  • Dhimbja në përtypje ose ndjeshmëri akute e dhëmbit: Ekzistojnë polemika për këtë, pasi disa njerëz pretendojnë se disa njerëz kanë një ndjeshmëri më të lartë ndaj dhëmbëve se të tjerët. Por në çdo rast, nëse kjo lloj simptome është e pranishme, duhet të konsultoheni me një specialist ose një dentist. Kjo zakonisht nuk është një shenjë e mirë ose diçka normale.

 

  • Fryma e keqe: Kjo është një nga më karakteristikat dhe varion nga aroma e keqe e gojës ose halitoza te shija e keqe në gojë. Shumë argumentojnë se është dispepsi orale, kur në shumicën e rasteve kjo është për shkak të një sëmundje orale të patrajtuar. Prandaj, është e rëndësishme të vizitoni një dentist të specializuar në periodontologji, pasi ai ose ajo do të jetë në gjendje t'ju kontrollojë dhe t'ju drejtojë drejt një shëndeti më të mirë dentar.

 

Vlerësimi i parë profesional kur kontrolloni për sëmundje periodontale, gingivit ose paradontit, është një ekzaminim vizual. Në këtë mënyrë, specialisti mund të kontrollojë rrethanat në të cilat ndodhet gingiva. Meqenëse, siç thamë më parë, gjakderdhja, ënjtja dhe skuqja e indeve rreth mishit të dhëmbëve është një shenjë e dukshme e pranisë së sëmundjes periodontale.


Kjo pasohet nga ekzaminimi i mëtejshëm në një klinikë paradontale. Kjo bëhet me një sondë dentare, e cila ndihmon për të kryer një odontogram në secilën bazë të dhëmbit të çdo pacienti, kështu që evolucioni i tij do të konsiderohet dhe do të vendoset se në cilin do të ndërhyhet.


Ka disa raste të rënda ku përveç kontrolleve, do të kryhet një hulumtim radiologjik dhe gjithashtu një studim mikrobiologjik i baktereve të pranishme në zgavrën e gojës. Kjo përdoret vetëm për sëmundjen periodontale në një fazë shumë të përparuar dhe agresive.

Çfarë komplikimesh mund të sjellë sëmundja periodontale?

Besoni apo jo, periodontiti ose gingiviti mund të shkatërrojë shëndetin e përgjithshëm të një personi. Rreziqet e zakonshme përfshijnë rritje të problemeve vaskulare, destabilizim të diabetit, mushkërive ose infeksioneve të frymëmarrjes, dhe në rastin e shtatzënisë, kjo mund të çojë në abort ose lindje të parakohshme.

 

  • Diabeti: Këto dy sëmundje kanë një ngjashmëri bilaterale dhe me rëndësi të madhe. Nëse ndonjëri nga këta të dy nuk trajtohet në kohë, ato mund të ndikojnë në shëndetin e përgjithshëm të një personi. Marrëdhënia e saj me këtë shihet të jetë një patologji infektive që ndryshon gjendjen metabolike-endokrinologjike të një organizmi. Prandaj, një pacient që vuan nga diabeti ose një sëmundje e ngjashme ka një përqindje më të lartë të parodontitit. Dhe kjo mund të nxisë ose të krijojë rezistencë ndaj insulinës, duke e bërë kontrollin glikemik të personit më të vështirë.

 

Duhet të theksohet se periodontiti prish indin e butë ose bazën që mbështet dhëmbin. Kjo krijon një pranueshmëri të kockave dhe zhvillon deformime në qelizat imunokompetente, gjithashtu edhe të tjerët që marrin pjesë në parandalimin e inflamacionit.

 

Njerëzit që vuajnë nga diabeti tashmë kanë një rënie të lëngut të pështymës, kështu që gurët e dhëmbëve dhe pllakat dentare grumbullohen në sasi më të mëdha në dhëmbë duke shkaktuar prishje, qeliza infektive dhe sëmundje periodontale.

 

  • Sëmundje kardiovaskulare: Sëmundjet periodontale gjithashtu mund të paraqesin faktorë të rrezikshëm përballë përparimit të sëmundjes kardiovaskulare aterosklerotike. Bëhet fjalë për një gjendje inflamatore që mund të përkeqësohet nga subjekte infektive dhe inflamatore të gjera si periodontiti, i cili bën të mundur zhvillimin e proceseve me mprehtësi më të madhe profesionale, siç janë sindromat e rënda koronare. Përmes studimeve, shumë prej baktereve kritike për zhvillimin e sëmundjes shoqëruese periodontale janë zbuluar në pllakat e ateromës të enëve të gjakut.

 

  • Ky zbulim dikton që kur periodontiti nuk trajtohet në kohë, mund të ndodhë një shkarkim i pllakave bakteriale në gjak, ku mund të shohim toksina dhe përbërës të shumtë inflamatorë që do të jenë shkak i shumë deformimeve, prishjeve ose sëmundjeve në pjesë të ndryshme të trupit të pacientit. Mund të shtohet gjithashtu se rritja e këtyre organizmave në gjak mund të krijojë një proces bllokimi, duke rritur mundësinë e një sulmi në zemër ose sulmit në zemër.

 

Të dy sëmundjet kanë faktorë të ngjashëm rreziku që mund të modelohen, të tilla si pirja e duhanit, mbipesha e rëndë, ndër shumë të tjera. Këto janë të lidhura ngushtë me stilin e jetës së pacientit. Prandaj, trajtimi i sëmundjes periodontale duhet të ketë si udhëzime shtesë për të ndihmuar pacientët të shmangin zakone të dëmshme për shëndetin e tyre. Të tilla janë: eliminimi i duhanit, sheqerit, dhe gjithashtu zbatimi i ushtrimeve. Kjo do të ndihmojë shëndetin e tyre të përgjithshëm, duke përfshirë zonën e mishit të dhëmbëve.

Na Kontaktoni

Dërgo një Email

info@amarisdental.com

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.

Të Përkushtuar ndaj Ekselencës

Stomatologjia është një shkencë e ndarë në fusha të shumëfishta. Një prej tyre është restaurimi i dhëmbëve në fushën dentale. 

Stomatologjia pediatrike ose pedodontia është degë e stomatologjisë që përfshin fëmijët që nga lindja deri në adoleshencë.

Ortodoncia dentare nuk përpiqet vetëm të rreshtojë në mënyrë të barabartë dhëmbët vetëm sepse ata janë të shtrembër ose kanë një imazh të shëmtuar.

Kur flasim për operacionin oral, ne u referohemi të gjitha procedurave kirurgjikale që aplikohen në gojë dhe nofull.

Kirurgjia Orale

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Periodoncia është degë e stomatologjisë që merret me trajtimin e sëmundjeve të periodontit dhe sëmundjeve të tjera të ndryshme.

Trajtimi endodontik synon të pastrojë indin e pulpës së dhëmbit të prekur dhe ta kompletojë atë me një biokompatibël ...

Përkufizimi i stomatologjisë kozmetike është diçka që është ndërtuar dhe zhvilluar me kalimin e kohës. Është një teknikë e specializuar...

Siç sugjeron emri i saj, stomatologjia parandaluese synon të parandalojë sëmundjet e gojës. Funksionon duke bërë konsultime në mënyrë periodike ...

sqShqip

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.