Gjuha

Tel. 24/7

Orari
Hën - Mar: 09:00 - 06:00

Click Here

Ortodoncia

Ortodoncia dentare

Ortodoncia dentare nuk përpiqet vetëm të rreshtojë në mënyrë të barabartë dhëmbët vetëm sepse ata janë të shtrembër ose kanë një imazh të shëmtuar. Ortodoncia shkon më tej, pasi përpiqet të ndryshojë dhe korrigjojë problemet e përtypjes, dhimbjen e nofullës, madje edhe anomalitë e fytyrës. Edhe pse, njerëzit e marrin këtë trajtim për fiksimin e tyre momental për të përsosur fytyrën e tyre në detajet më të vogla të mundshme.


Ortodoncia është një degë e stomatologjisë që studion, parandalon dhe korrigjon çdo ndryshim të pazakontë në zhvillimin e nofullës me qëllimin e rivendosjes së funksionit të fytyrës dhe gojës. Gjithashtu mund të ndihmojë në përmirësimin e estetikës së fytyrës.


Në terma më teknikë, ky trajtim përqendron studimin e tij në mundësinë e re të riaktivizimit të funksionit okluzal në një mënyrë të shëndetshme. Kërkon gjithashtu zhvendosjen e saktë të të gjithë grupit të dhëmbëve ose harkut dentar. Megjithëse, siç u përmend më parë, shërben për të korrigjuar zakonet dhe problemet e përtypjes. Okluzioni nuk është asgjë më shumë sesa marrëdhënia midis dhëmbëve të harqeve të ndryshëm, domethënë midis dhëmbëve të sipërm dhe të poshtëm.


Në Shqipëri ekzistojnë klinika të ndryshme dentare dhe shumica e tyre janë vlerësuar shumë pozitivisht, por vlen të përmendet Amaris Dental Clinic, e cila ofron çmime shumë konkurruese dhe kujdesin më të mirë në zonë.

Llojet e ortodoncisë

Për këtë lloj ndërhyrje përdoren zakonisht 3 lloje aparatesh:

 

  • Aparatet funksionale: Kur flasim për këtë pajisje mund të bëjmë një përgjithësim të gjerë të pajisjeve të lëvizshme që janë bërë për të ndërhyrë në pozicionin e grupeve të ndryshme të muskujve që përbëjnë nofullën dhe funksionalitetin e saj. Këto pajisje rekomandohen kryesisht kur trajtimi është i përkohshëm ose i përzier. Dhe duhet theksuar se ato bazohen kryesisht në bërjen e ndryshimeve funksionale, megjithëse mund të çojnë në ndryshime strukturore. Ata gjithashtu tentojnë të ndryshojnë, transformojnë rrugën dhe intensitetin e muskulaturës dentare e shpesh shtyjnë në zhvendosje të dhëmbëve. Efekti kryesor i kësaj pajisjeje, në një mënyrë të dobishme për nofullën tuaj, është se ajo arrin prirjen e dhëmbit dhe ndryshon strukturën e kockës që mbështet dhëmbët.

 

  • Aparatet e lëvizshme: Nga alternativat ortodontike të të rriturve, mbajtëset e lëvizshme janë më të njohurat. Në këtë mënyrë, pajisja mund të hiqet dhe ortodoncia mund të zëvendësohet vetëm në rrethana të caktuara, duke zvogëluar kohën e përdorimit dhe duke përmirësuar ortodoncën e të rriturve në shumë mënyra.

 

Ndër to përmendim: higjienë të përmirësuar, komoditet të ushqimit dhe estetikë dentare. Ndonjëherë, rekomandohet të mbani një pajisje fikse ortodontike për një kohë të shkurtër pas heqjes së aparatit të lëvizshëm për të siguruar korrigjimin, funksionin dhe estetikën maksimale. Nga ana tjetër, pajisjet e lëvizshme shpesh përdoren gjerësisht për të mbështetur trajtimin fiks.

  • Aparatet fikse: Kllapat janë pajisje tipike fikse që vendosen në dhëmbë individualë dhe fiksohen me tela elastikë metali që ushtrojnë një forcë të caktuar për të arritur pozicionimin e dëshiruar të dhëmbit. Disavantazhi kryesor i pajisjeve është se ato janë plotësisht të fiksuara dhe pacienti nuk do të jetë në gjendje t'i heq ato gjatë gjithë periudhës së trajtimit.

 

Ekzistojnë dy lloje të kllapave: Kllapa metalike dhe kllapa estetike ose të bardha. Kjo e fundit arrin një mimikë harmonike me dhëmbët dhe është shumë më e padukshme se kllapat metalike.

 

Ortodoncia e përdorur nga ky lloj aparati zakonisht shoqërohet me gjendje të tilla si: inflamacioni i mishit të dhëmbëve apo gjakderdhje të mishit të dhëmbëve. Higjiena e gojës bëhet më e vështirë për tu kryer. Prandaj, kushdo që vendos të marrë një nga këto pajisje duhet të bëjë një kontroll paraprak me specialistin e tij të besuar për të konfirmuar se janë në gjendje të mirë shëndetësore paradontale. Po kështu, trajtimi duhet të ndiqet vazhdimisht gjatë kohës që dentisti juaj ka përcaktuar.


Mbi të gjitha, praktika ortodontike duhet të bazohet në një program të mirë-organizuar të higjienës orale që përfshin një shpjegim specifik të lidhjes midis pllakave bakteriale dhe mishrave të fryrë ose të përflakur. Duhet të përfshihet edhe një udhëzues ushqyes, meqënëse dieta duhet të jetë specifike për jetën e pajisjes, pasi rrezikon të dëmtohet ose prishet.

Aparat fiks apo i lëvizshëm, cila është alternativa më e mirë?

Pajisjet e lëvizshme zakonisht përdoren në raste më pak të rënda. Megjithëse do të jetë gjithmonë dentisti që, pasi analizon rastin, do të këshillojë se cila nga këto dy pajisje është më e përshtatshme për pacientin në fjalë. Në këtë drejtim ndikon edhe mosha e tij. Dentisti juaj ka të ngjarë t'ju ofrojë zgjedhjen e njërit ose tjetrit. Në këtë rast, pacienti duhet të peshojë pro dhe kundrat e secilës prej këtyre dy teknikave. Nëse do të jeni të qëndrueshëm dhe do t'i përmbaheni të gjitha udhëzimeve të dentistit, një pajisje e lëvizshme mund të jetë një zgjedhje perfekte.


Stomatologu ka të ngjarë të tregojë gjithashtu përdorimin e të dy teknologjive te i njëjti pacient. Në përgjithësi, dentisti do të fillojë me kllapa për të filluar trajtimin e problemit dhe pastaj pas disa muajsh do të rekomandojë një pajisje të lëvizshme për të përfunduar trajtimin specifik.

Kujdes shtesë pas trajtimit ortodontik

  • Përgatitja për pastrimin: Hiqni llastikët dhe çdo pjesë tjetër të lëvizshme të aparatit tuaj ordodontik.

 

  • Pastroni aparatin: Mbajeni furçën tuaj në një kënd 45 gradë për të pastruar telat dhe bashkuesit e pajisjes tuaj. Pastroni nga maja e secilës fije në fund. Merrni kohë për t'u siguruar që të gjitha pllakat dhe mbeturinat janë hequr, dhe punoni gjithçka rreth dhëmbëve të sipërm dhe të poshtëm.

 

  • Lani dhëmbët: Pastroni secilin dhëmb individualisht. Së pari, vendosni furçën në një kënd 45 gradë me vijën e mishit të dhëmbëve, pastaj ushtroni presion të butë ndërsa në lëvizje rrethore kaloni furçën. Bëni këtë për rreth 10 sekonda. Përdorni të njëjtin veprim pastrimi në të gjitha sipërfaqet e dhëmbëve të jashtme dhe të brendshme, duke kërkuar furçën sipas nevojës, për të arritur më mirë pjesën e brendshme të dhëmbëve të vegjël të përparmë.

 

  • Përdorni fillin dentar një herë në ditë: Kërkojini dentistin tuaj që t'ju tregojë mënyrën më të mirë për të pastruar dhëmbët me pe ose ndiqni udhëzimet në paketimin e produktit.

 

  • Shpërlarje dhe kontrolloni dhëmbët tuaj: Shpërlajini mirë me ujë ose gargarë dhe ekzaminoni dhëmbët dhe mbajtëset tuaja në pasqyrë.

 

  • Ndihma profesionale: Vizitoni rregullisht dentistin dhe ortodontin tuaj. Dëgjimi i asaj që thotë dentisti juaj do të jetë gjithmonë një hap jetik në kujdesin për ortodoncinë tuaj.

Na Kontaktoni

Dërgo një Email

info@amarisdental.com

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.

Të Përkushtuar ndaj Ekselencës

Stomatologjia është një shkencë e ndarë në fusha të shumëfishta. Një prej tyre është restaurimi i dhëmbëve në fushën dentale. 

Stomatologjia pediatrike ose pedodontia është degë e stomatologjisë që përfshin fëmijët që nga lindja deri në adoleshencë.

Ortodoncia dentare nuk përpiqet vetëm të rreshtojë në mënyrë të barabartë dhëmbët vetëm sepse ata janë të shtrembër ose kanë një imazh të shëmtuar.

Kur flasim për operacionin oral, ne u referohemi të gjitha procedurave kirurgjikale që aplikohen në gojë dhe nofull.

Kirurgjia Orale

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Periodoncia është degë e stomatologjisë që merret me trajtimin e sëmundjeve të periodontit dhe sëmundjeve të tjera të ndryshme.

Trajtimi endodontik synon të pastrojë indin e pulpës së dhëmbit të prekur dhe ta kompletojë atë me një biokompatibël ...

Përkufizimi i stomatologjisë kozmetike është diçka që është ndërtuar dhe zhvilluar me kalimin e kohës. Është një teknikë e specializuar...

Siç sugjeron emri i saj, stomatologjia parandaluese synon të parandalojë sëmundjet e gojës. Funksionon duke bërë konsultime në mënyrë periodike ...

sqShqip

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.