Gjuha

Tel. 24/7

Orari
Hën - Mar: 09:00 - 06:00

Click Here

Ortodoncia e Padukshme

Ortodoncia e Padukshme

Buzëqeshja është një cilësi që mund të përcaktojë fytyrën e një personi. Njerëzit që buzëqeshin shpesh shihen si më karizmatikë dhe me vetëbesim. Por, ka individë që nuk kanë mundësi të tregojnë buzëqeshjen e tyre rrezatuese sepse nuk janë të kënaqur me formën që dhëmbët e tyre kanë marrë me kalimin e kohës. Dhe nuk është problem vetëm ngjyra, por edhe përbërja dentare. Ky është zakonisht një nga faktorët kryesorë kur bëhet fjalë për t'i treguar buzëqeshjen tonë botës.


Kjo është arsyeja pse turizmi dentar në Shqipëri do të jetë gjithmonë një mundësi e mirë, pasi kemi specialistë në sektorin e ortodoncisë, të cilët do ta bëjnë buzëqeshjen tuaj si të re për një çmim totalisht të arsyeshëm.


Teknika Invisalign është një teknikë e kohëve të fundit, por jashtëzakonisht efektive. Përdoren një seri mbajtësesh ose kllapa të cilat, siç sugjeron emri, janë transparente. Këto janë plotësisht të personalizuara dhe të rregullueshme, me një cilësi të shkëlqyeshme dhe që mund të hiqen. Është një mënyrë efektive dhe e sigurt për të lidhur dhëmbët tuaj, pa nevojën e telave ose mbajtësave metalikë, të cilat zakonisht vërehen me sy të lirë, duke dëmtuar estetikën e fytyrës.


Është e rëndësishme të nënvizohet se ato duhet të mbahen për 22 orë në ditë, përveç në kohën e ngrënies. Duhet të ndryshohen dy javë pas përdorimit të tyre të zakonshëm. Një nga cilësitë që e bëjnë atë një teknikë aktuale është avantazhi i të qenit në gjendje të sjellë dhe t'i tregojë pacientit një udhëzues të trajtimit virtual, në 3D. Kjo ju lejon të tregoni lëvizjet që dhëmbët e pacientit do të ndjekin në një ekran, për të njohur rezultatin përfundimtar të trajtimit pa e filluar ende atë.


ClinCheck është një nga elementët kryesorë që ndihmon në diferencimin e Invisalign nga llojet e tjera të trajtimeve ortodontike. Është një program kompjuterik që përveç se siguron një ndjekje të mirë të trajtimit dentar, ju lejon gjithashtu të ribëni lëvizjet e pjesëve dentare gjatë gjithë trajtimit. Përveç kësaj, mund të parashikojë rezultatin e trajtimit ortodontik para hapit të parë të pozicionimit të rreshtuesit të dhëmbëve në zgavrën e gojës.

Si pozicionohen aparatet e padukshme?

Ekzistojnë metoda të shumta të pozicionimit të kllapave të padukshme në treg. Por më e njohura bazohet në pozicionimin e kllapave jashtë zgavrës së gojës, përmes një splinti që merr emrin e " Adhesive Tray ". Pas kësaj, ato mund të transferohen në dhëmbë. Teknika e dytë quhet " Direct Bonding". Ajo konsiston në vendosjen e kllapave një nga një në secilin prej dhëmbëve të pacientit. Kjo ka funksionin e detyrimit të pacientit për të mbajtur gojën hapur gjatë aplikimit të trajtimit, duke e zgjatur procesin më shumë se zakonisht.

 

Procesi i pozicionimit është kritik dhe duhet të bëhet në mënyrë të përsosur, sepse nëse bëni një gabim ose nuk është bërë mirë, kllapa mund të priret të mos mbahet siç duhet dhe dhëmbi nuk do të formohet siç pritet.
Për të vazhduar me pozicionimin e kllapave të padukshme, duhet të ndiqen hapat e mëposhtëm:

 

 • Skanim 3D: Pacienti skanohet për të marrë matjet e zgavrës e gojës dhe strukturën e saktë të dhëmbëve të tij. Kjo pasohet nga dërgimi i të dhënave në fabrikë, nga një imazh dixhital.

 

 • Dizajni i aparatit: Menjëherë të ardhura në fabrikë, kllapat janë të dizajnuara në diçka të quajtur "Adhesive Try".

 

 • Përgatitja e zgavrës së gojës: Sapo kllapat e padukshme të jenë gati, dhe pacienti gjendet në një dhomë këshillimi për t'i vendosur ato, dhëmbët përgatiten. Ky hap ndihmon në pozicionimin e produktit ngjitës në copën dentare dhe rregullimin e tij, në mënyrë që të mbahet më mirë në vend.

 

 • Pozicionimi i kllapave të padukshme: Sapo ngjitësi të fiksohet në dhëmbë, ne mund të vendosim splintin e ngjitësit - aty ku kllapat e padukshme janë fiksuar tashmë - dhe do ta mbajmë atë në zgavrën e gojës për disa minuta, pa ndaluar të shtypim dhëmbët e pacientit. Në këtë mënyrë ne mund të transferojmë kllapat në dhëmb.

 

 • Pozicionimi dhe vendosja e telit të harkut: Sapo të instalohen kllapat e padukshme, tela e harkut do të pozicionohet. Zakonisht, përdorimi i harkut dentar bëhet në dy konsulta dentare. Kryesisht janë instaluar kllapat e poshtme dhe pas një jave vendosen kllapat e sipërme.
Sa lloje të Invisalign ekzistojnë?

Në varësi të intensitetit ose kompleksitetit të malokluzionit dhe moshës së personit, ne mund të aplikojmë tre lloje të Invisalign:

 

 • Invisalign Lite: Përdoret më së shumti në rastet më të thjeshta të malokluzionit, zakonisht zgjat rreth 12 muaj. Ky version zakonisht vendoset nga njerëzit që kanë mbajtur kllapa në të kaluarën. Sidoqoftë, për çfarëdo arsye, ata nuk kanë mbajtur llojin e duhur dhe dhëmbët e tyre janë keqvendosur përsëri.
  Ky lloj i pacientit shpesh kërkon një trajtim bazuar në shtrirjen e dhëmbëve. Problemi i nofullës dhe kafshimit është kuruar më parë dhe mbetet në gjendje të mirë.

 

 • Invisalign i plotë: Kjo është një alternativë më e përshtatshme për pacientët që nuk kanë mbajtur kurrë aparate dhe kanë nevojë për disa korrigjime si në rreshtim ashtu edhe në veprimin e kafshimit. Ky trajtim zakonisht zgjat 12 deri në 24 muaj. Sidoqoftë, pacienti mund të ketë nevojë të mbajë pajisjen për më shumë kohë nga sa është vlerësuar.

 

 • Invisalign Teen: Ky është një version i përparuar i bërë posaçërisht për adoleshentët dhe fëmijët. Ashtu si Invisalign Full, kjo teknikë është krijuar për të korrigjuar çdo lloj malokluzioni, kështu që duhen rreth 12 deri në 24 muaj. Si në rastin e fundit, mund të jetë e nevojshme të mbahet pajisja edhe më shumë se koha e caktuar.
  Përveç kësaj, Invisalign Teen shton një numër elementësh të dobishëm për kategorinë e synuar: fëmijët dhe adoleshentët. Në fakt, rreshtuesit kanë një udhëzues për përdorimin, i cili mund ta bëjë më të lehtë për prindërit të mbajnë gjurmët se për sa kohë fëmija e tyre mban pajisjen.

Lidhjet dhe funksioni i tyre

Kllapat janë ngritës të vegjël të përbërë që duhet të ngjiten në dhëmb. Këto kllapa kanë funksionin e bërjes së trajtimit më efektiv, sepse nganjëherë rreshtuesit e dhëmbëve nuk kanë aftësinë të bëjnë lëvizjet vetë.

 

Me fjalë të tjera, rreshtuesit kanë nevojë për këto ashensorë të vegjël të përbërë që të jenë në gjendje të përdorin më shumë presion dhe të rrotullojnë dhëmbët. Ekzistojnë lloje të ndryshme kllapash në lidhje me madhësinë, formën ose përdorimin e tyre. Kjo do të thotë, varet nga kllapa që do të përdoret, cilën lëvizje do të ndihmojë për të përdorur. Përdorimi i kllapave varet nga pacienti, kështu që jo të gjithë vendosin të njëjtën madhësi, as nuk janë në të njëjtat pjesë dentar.

 

Është e zakonshme të mos mbani të njëjta kllapa gjatë gjithë trajtimit. Ato modifikohen sipas nevojave të secilit proces të trajtimit. Kur rreshtimi të përfundojë dhe trajtimi të ketë mbaruar, të gjitha kllapat dentare hiqen.

Përparësitë e aparatëve të padukshëm

Siç mund ta imagjinoni, përfitimet e aparatëve të padukshëm janë të mëdha. Më të rëndësishmit:

 

 • Pavarësisht nga lloji i aparatit që ju nevojitet, të gjitha ato janë përshtatur plotësisht. Për të arritur këtë, kërkohet një studim 3D i gojës. Bazuar në këtë, është e mundur të imitojmë lëvizjen që do të ketë nofulla e pacientit.

 

 • Ky lloj i pajisjes së padukshme mund të formohet dhe të lëvizë në gojë.

 

 • Mund të hiqet për të ngrënë dhe pastruar dhëmbët për higjienë më të mirë dhe ngjarje të tjera të rëndësishme.

 

Çdo rreshtues i padukshëm duhet të zëvendësohet çdo 7-10 ditë. Sidoqoftë, kjo duket si një pengesë afatgjatë por nuk është në të vërtetë, sepse gjithmonë keni një pajisje të re, duke e bërë atë më higjienike.

Disavantazhet e mbajtësve të padukshëm

 • Në mënyrë që të zhvillohet sa më mirë dhe në kohë, duhet të përdoret së paku 22 orë në ditë. Ulni procesin e marrjes së ushqimit dhe pijeve, si dhe kryerjen e rutinave të përditshme të pastrimit të dhëmbëve.

 

 • Është rreptësisht e ndaluar të hani ushqime dhe pije përveç ujit me splintin në vend. Për të bërë këtë procedurë, pajisja e padukshme duhet të hiqet gjithmonë, kështu që bërja e saj procedure vazhdimisht mund të jetë mbingarkuese.

 

 • Meqenëse është një ortodontikë e lëvizshme, ekziston rreziku që ta lini atë diku dhe të humbni mbajtësin. This is one of the many responsibilities of having braces.

 

 • Nëse pacienti ka ose vuan nga bruxism, lëvizja e vazhdueshme e nofullës mund të ndikojë, madje edhe të deformojë kafshimin, gjë që mund të ndikojë në zhvillimin e duhur të trajtimit.

 

 • Duke qenë një teknikë e përparuar, çmimi i ortodoncisë së padukshme është zakonisht pak më i shtrenjtë se sa një aplikim ose mbajtësa tradicionale ortodontikë. Siç është përmendur më parë, secila kllapa do të përshtatet në gojën e pacientit.
Si pastrohen dhe mirëmbahen ato?
 • Ndërsa ky trajtim është në proces, jo vetëm që ka një rëndësi të madhe të përpiqemi të mbajmë copat dentare në një gjendje të mirë transparence, është gjithashtu e rëndësishme të marrim përgjegjësi për higjienën e tyre dhe gojën tonë.

 

 • Një gabim që të gjithë zakonisht bëjnë është të lani dhëmbët pasi të hani dhe pastaj të vendosni përsëri kapakët transparentë pa i pastruar më parë. Megjithëse pastrimi i dhëmbëve është një masë e mirë për të mbajtur larg bakteret, papastërtitë priren të grumbullohen në proteza dhe kështu do të kalojnë në gojën tonë. Kjo favorizon zhvillimin e sëmundjeve periodontale.

 

 • Kur hiqni rreshtuesit, rekomandohet të lani ato vetëm me ujë të ftohtë dhe sapun. Gjithashtu, ato nuk duhet të pastrohen me pastë dhëmbësh, pasi ato mund të humbasin cilësinë e tyre të qartë. Gjëja më e këshillueshme është pastrimi i tyre me një sapun pH neutral dhe një furçë dhëmbësh të vetëm për të pastruar çarjet e vogla të mbetura.

 

 • Nuk rekomandohet të zhytni mëngët në gargarë, pasi nuk është krijuar për higjienën e rreshtuesve tanë. Duhet të theksohet se është e zakonshme që këta të njollosen dhe kanë tendencë të dëmtohen pasi të praktikojnë këtë teknikë. Gjithmonë këshillohet të vendosni rreshtuesit në rastin e tyre pasi t’i keni hequr.

 

Megjithëse duhet të theksohet se rreshtuesit do të ndryshohen brenda disa ditësh nga përdorimi, kështu që nuk ka të ngjarë të errësohen ose të përkeqësohen shpejt. Në çdo rast, këto këshilla janë jetike për të eleminuar shijen e keqe në gojë, erën e keqe të gojës dhe për të siguruar një higjienë të mirë të dhëmbëve. Është e rëndësishme të theksohet se nëse zbulohet ndonjë shqetësim dhe parregullsi në rreshtuesit ose zonën orale, është e rëndësishme të telefononi mjekun tuaj menjëherë. Dhe është gjithashtu e rëndësishme të shkoni vullnetarisht një herë në vit për të siguruar zhvillimin e duhur të ortodoncisë dentare.

Pyetjet në lidhje me Invisalign

Invisalign është një metodë moderne dhe inovative e trajtimit. Ai përbëhet nga një lidhje që zëvendësohet herë pas here, në vend të metodës standarde të njohur të trajtimit me kllapa. Pacientët shpesh kanë shumë pyetje në lidhje me këtë, kështu që ne do të sqarojmë disa prej tyre këtu:

 

 • Rreshtuesi mund të prishet: Nuk është e zakonshme që rreshtuesi të thyhet, por një nga shinat mund të prishet për shkak të ndikimit ose kushteve të tjera. Gjëja e parë që duhet të bëni është të telefononi shërbimin e këshillimit për të diskutuar çështjen tuaj dhe për të zgjidhur çështjen sa më shpejt të jetë e mundur.

 

 • Invisalign është i përshtatshëm për të gjithë? Kur përdorim ortodonci të padukshme, bashkëpunimi është shumë i rëndësishëm. Ju duhet t’i mbani ato 22 orë në ditë dhe ta ndryshoni saktësisht çdo 14 ditë. Nëse nuk jemi të përgjegjshëm dhe të qëndrueshëm, është më mirë të përdorim mbajtësa të rregullt.

 

 • Sa zgjat trajtimi dhe sa rreshtues më duhen? Kohëzgjatja e trajtimit me Invisalign varet nga lloji i saktë i malokluzionit të pacientit, megjithëse ka shumë faktorë të tjerë që ndikojnë në kohëzgjatjen e ortodoncisë si mosha e pacientit, lloji i teknikës që do të përdoret, angazhimi i pacientit, gjendja e mishit të dhëmbëve, ndër të tjera.

 

Trajtimet zakonisht zgjasin midis 18 dhe 24 muaj, por mund të zgjasin deri në 36 muaj në raste specifike kur duhet më shumë kohë për të korrigjuar siç duhet malokluzionin.

 

 • Është e mundur të pini duhan? Megjithëse rreshtuesit duhet të hiqen në kohën e pirjes së duhanit, në realitet zakonisht është ndryshe. Por kjo nuk duhet të jetë e zakonshme nëse personi është një duhanpirës aktiv. Sepse ai duhet të veshë rreshtuesit për rreth 22 orë në ditë. Pra, duke i hequr vazhdimisht, në fund të ditës orët minimale të vlerësuara nuk mund të përmbushen. Përveç kësaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të kihet parasysh se duhani mund të shkaktojë që fasetat të marrin ngjyrë të verdhë dhe përfundimisht të krijojnë pamjen e njollave. Është më mirë të lini pirjen e duhanit ose të rrezikoni duke mos i hequr fasetat.

 

 • Invisalign dhëmb? Siç u përmend më lart, zhvillimi i adaptimit zvogëlohet më shumë me Invisalign sesa me aparatet. Meqenëse rreshtuesit e dhëmbëve zakonisht janë më të rehatshëm për zgavrën e dhëmbëve dhe nuk kanë elementë metalikë që mund të ndërhyjnë në gojë, siç ndodh me kllapat. Kështu, nuk ka mundësi të një fije të prekur ose përhapje të plagëve, plagëve ose gërvishtjeve. Por, edhe nëse ky trajtim është pa dhimbje, nuk mund të eleminojë faktin se ditët e para do të jetë e vështirë të mësoheni. Kjo, për faktin se presioni i ushtruar nga rreshtuesit, sado i vogël, është i dukshëm. Sidoqoftë, kjo zakonisht zhduket gradualisht pas 4 ose 5 ditësh nga përdorimi i trajtimit.

 

Nëse keni ndonjë shqetësim të mëtejshëm, mos harroni të vizitoni dentistin tuaj për të zbuluar gjithçka që ju duhet të dini rreth ortodoncisë së padukshme.

Na Kontaktoni

Dërgo një Email

info@amarisdental.com

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.

Të Përkushtuar ndaj Ekselencës

Stomatologjia është një shkencë e ndarë në fusha të shumëfishta. Një prej tyre është restaurimi i dhëmbëve në fushën dentale. 

Stomatologjia pediatrike ose pedodontia është degë e stomatologjisë që përfshin fëmijët që nga lindja deri në adoleshencë.

Ortodoncia dentare nuk përpiqet vetëm të rreshtojë në mënyrë të barabartë dhëmbët vetëm sepse ata janë të shtrembër ose kanë një imazh të shëmtuar.

Kur flasim për operacionin oral, ne u referohemi të gjitha procedurave kirurgjikale që aplikohen në gojë dhe nofull.

Kirurgjia Orale

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Periodoncia është degë e stomatologjisë që merret me trajtimin e sëmundjeve të periodontit dhe sëmundjeve të tjera të ndryshme.

Trajtimi endodontik synon të pastrojë indin e pulpës së dhëmbit të prekur dhe ta kompletojë atë me një biokompatibël ...

Përkufizimi i stomatologjisë kozmetike është diçka që është ndërtuar dhe zhvilluar me kalimin e kohës. Është një teknikë e specializuar...

Siç sugjeron emri i saj, stomatologjia parandaluese synon të parandalojë sëmundjet e gojës. Funksionon duke bërë konsultime në mënyrë periodike ...

sqShqip

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.