Gjuha

Tel. 24/7

Orari
Hën - Mar: 09:00 - 06:00

Click Here

Kurorat Dentare

Kurorat Dentare

Kurora dentare është një shtresë e një materiali të fortë që vendoset mbi dhëmbin e dëmtuar ose të thyer. Megjithëse mund të përdoret për arsye thjesht estetike ose për të rreshtuar dhëmbin, apo edhe për të përmirësuar formën e tij estetike. Një kurorë dentare mund të përdoret gjithashtu për të përmirësuar pamjen, formën ose shtrirjen e dhëmbit. Materialet më të përdorura për krijimin e kurorave dentare janë: Porcelani dhe qeramika. Por mund të ketë variante të lidhjeve të metaleve, rrëshirës dhe madje edhe arit. Kjo lloj veshjeje mbulon të gjithë sipërfaqen e dhëmbëve dhe sillet shumë natyrshëm, duke qenë në gjendje të kënaqë të gjitha funksionet estetike dhe përtypëse të kërkuara nga pacienti.
Kurorat dentare janë një mënyrë efektive për të kufizuar dhëmbët e thyer ose të dëmtuar dhe për t'i bërë ato të duken të reja. Shumica e dentistëve dhe klinikave orale mund të bëjnë procedurën, por në shumicën e vendeve kjo procedurë është shumë e kushtueshme, por jo në Shqipëri. Përveç ofrimit të shërbimeve profesionale dentare, ajo gjithashtu ofron çmime të shkëlqyera të cilat janë deri në 70% më të ulta se në Evropë dhe kontinentet e tjera. Ju mund të gjeni disa nga specialistët më të kualifikuar në fushën e dhëmbëve në Tiranë, Shqipëri. Për të mos përmendur çmimet e pabesueshme për kurorat dentare dhe shërbimet të tjera dentare.

Llojet e kurorave dentare

 • ● Kurora e përkohshme dentare: Kur ndërtohet kurora përfundimtare në një laborator dentar, zakonisht përdoret një kurorë e përkohshme, dhe materialet në të dy rastet do të jenë të ndryshme, në varësi të nevojave dhe buxhetit tuaj.

Kurorat e përkohshme dentare përdoren zakonisht në situatat e mëposhtme:

 

 • o Nëse dhëmbët nuk e kanë humbur vitalitetin, për t’i mbrojtur nga dhimbja (dhëmbët e ngritur janë më të ndjeshëm ndaj ndryshimeve të temperaturës së nxehtë dhe të ftohtë).
 • o Mbron indet e forta të dhëmbëve nga mikroorganizmat siç janë mikrobet (dhëmbët e skeduar janë më të ndjeshëm ndaj mikroorganizmave).
 • o Pa një mbulesëtë përkohshme, bakteret mund të futen lehtësisht në dhëmbë dhe të shkaktojnë inflamacion të nervave.
 • Për shqetësimin kur hani gjatë trajtimit.
 • Për të parandaluar rritjen e tepërt të mishit të dhëmbëve rreth dhëmbëve që janë në rritje.
 • Përdoret për funksionalitetin dhe bukurinë natyrore të strukturës së dhëmbit.

Kurora përfundimtare dentare: Një kurorë përfundimtare dentare mund të jetë e nevojshme në situata të ndryshme, megjithëse më të shpeshtat janë:

 

 • o Mbulon pjesën e munguar të dhëmbit të prishur, duke parandaluar kështu thyerjen e dhëmbit ose riparimin e dhëmbit të thyer.
 • o Siguron mbështetje për urat dentare në mungesë të dhëmbëve përreth ose copave dentare.
 • o Mbulon implantin dentar nëse do të kompletohet.
 • o Për të mbuluar një dhëmb të zbardhur ose të deformuar për arsye estetike.
 • o Për të mbuluar dhëmbët pas një trajtimi të kanalit rrënjë.

Materialet dhe funksionaliteti

Në varësi të materialit të përdorur për të bërë dhëmbin dhe qëllimit të implantit, lloji i kurorës është gjithashtu i ndryshëm. Nëse doni të dini se cili material është më i mirë për kurorat dentare, duhet të dini se secili material ka avantazhet dhe disavantazhet e tij, në varësi të trajtimit të kërkuar.

 

 • ● Kurora prej metali dhe porcelani: Bën pjesë e porcelanit të shkrirë në metal, i cili mbron dhëmbët, është i fortë dhe i qëndrueshëm dhe ka një efekt të zgjeruar kur bëhet fjalë për përtypjen. Përveç kësaj, porcelani mund të marrë pamjen e një dhëmbi natyral.
 • Kurora prej porcelani: është një restaurim pa metale. Zakonisht përdoret për të zëvendësuar dhëmbët tashmë natyralë, por në një mënyrë estetike, nëse nuk ka probleme me bluarjen ose dhëmbët, mund të përdoret gjithashtu për molarët.
 • Kurorë e plotë metalike: Është një restaurim i plotë metali. Zakonisht përdoret kur pacienti ka probleme dentare dhe zakonisht gërmon dhëmbët, siç u përmend më lart; ky ndryshim quhet "Bruksizëm". Fortësia e tij ndihmon që të mos plasaritet nën forcën e bluarjes ose të përtypjes. Në rast të një problemi me një nga dhëmbët tanë të pasëm, ky opsion është plotësisht i sigurt dhe ofron një garanci të përjetshme.
 • Kurora në implant: Ky është një rivendosje e tepërt e implantit të vendosur më parë. Në përgjithësi, duhen 3 deri në 6 muaj për të përfunduar restaurimin e implantit dentar para se të mund të përpunohet. Për të kontrolluar që gjithçka është në vend, do të përdoret fotografia radiologjike dhe do të pozicionohet proteza përfundimtare, e cila nuk është ngjitur por vidhosur në implant; në muajt e ardhshëm duhet t'i tregoni dentistit tuaj nëse ju ka shkaktuar ndonjë shqetësim.

Zëvendësimi i kurorave të vjetra dentare

Me kalimin e kohës, njerëzit mund të jenë të interesuar të zëvendësojnë kurorat e tyre. Një nga arsyet kryesore për ndryshimin e kurorave dentare bazohet në pamjen e kurorave metalike të vendosura më parë, dhe se dhëmbët mund të dalin jashtë. Në raste të tjera, probleme të tilla si konsumimi i kurorës, prishja e dhëmbëve ose keqvendosja mund të bëjnë që pacientët të pyesin nëse duhet ta zëvendësojnë kurorën e vjetër. Këto mund të ndryshohen në çdo kohë, por zakonisht duhet të ndryshohen pas 10-15 vjetësh pasi ato janë më pak gërryese ndaj dhëmbit që është operuar tashmë.

Udhëzime për mirëmbajtje

 • Jini të kujdesshëm veçanërisht kur vendosni protezën: Shmangni thyerjen e ushqimeve të forta, të tilla si arra në lëvore, ushqime deti, etj. As nuk duhet të kafshohet nga dhëmbët natyralë.

 

 • ● Higjiena e zgavrës së gojës dhe e protezës duhet të kryhet menjëherë pas çdo vakti, sidomos para gjumit, sepse prodhohet më pak pështymë gjatë gjumit, gjë që zvogëlon efektin mbrojtës të kurorës dentare.

 

 • Në pjesë të arritshme, përdorni një furçë dhëmbësh dhe pastë dhëmbësh me fluor, e cila nuk përmban përqendrime të larta të fluorit sepse rrezikoni të dëmtoni qeramikën. Midis urës dhe mishrave të dhëmbëve. Pllaka dentare dhe disa mbetje të buta të ushqimit grumbullohen, pas fermentimit ato shkaktojnë erë të keqe të gojës dhe mund të ndikojnë në proces.

 

 • Mos harroni se është e rëndësishme të përdorni fillin dentar ose shiritin e dhëmbëve të bashkangjitur për të pastruar zonat e kontaktit që nuk janë të arritshme me furça dhëmbësh të rregullta.

Kontrolle

E vendosur një herë e përgjithmonë, proteza fikse duhet të kontrollohet nga një dentist çdo gjashtë muaj për të kontrolluar dhe korrigjuar prishjen e dhëmbëve, inflamacionin e mishit të dhëmbëve, lëvizshmërinë e dhëmbit, lirimin e mundshëm, ulcerat, etj.
Përmes këtyre provave, dentisti mund të ekzaminojë me kujdes kurorën dhe të kërkojë shenja të problemeve me kurorën ose dhëmbët. Ju mund të caktoni një takim me dentistin tuaj të besuar dhe të pastroni dhëmbët tuaj për të hequr pllakat dentare dhe gurët. Në rastet kur kurora copëtohet ose bie, është thelbësore që pacientët të mos përpiqen ta lidhin vetë kurorën dhe të kërkojnë menjëherë kujdes profesional dentar.
Kontrolloni gjendjen dhe madhësinë e vidhave në fjalë. Sa herë që gjeni një anomali duhet të shkoni te dentisti, sidomos kur vëreni se pijet e ftohta dëmtojnë më shumë mishrat e dhëmbëve, ose rrjedhin gjak kur lani dhëmbët, apo edhe kur hani.

Na Kontaktoni

Dërgo një Email

info@amarisdental.com

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.

Të Përkushtuar ndaj Ekselencës

Stomatologjia është një shkencë e ndarë në fusha të shumëfishta. Një prej tyre është restaurimi i dhëmbëve në fushën dentale. 

Stomatologjia pediatrike ose pedodontia është degë e stomatologjisë që përfshin fëmijët që nga lindja deri në adoleshencë.

Ortodoncia dentare nuk përpiqet vetëm të rreshtojë në mënyrë të barabartë dhëmbët vetëm sepse ata janë të shtrembër ose kanë një imazh të shëmtuar.

Kur flasim për operacionin oral, ne u referohemi të gjitha procedurave kirurgjikale që aplikohen në gojë dhe nofull.

Kirurgjia Orale

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Periodoncia është degë e stomatologjisë që merret me trajtimin e sëmundjeve të periodontit dhe sëmundjeve të tjera të ndryshme.

Trajtimi endodontik synon të pastrojë indin e pulpës së dhëmbit të prekur dhe ta kompletojë atë me një biokompatibël ...

Përkufizimi i stomatologjisë kozmetike është diçka që është ndërtuar dhe zhvilluar me kalimin e kohës. Është një teknikë e specializuar...

Siç sugjeron emri i saj, stomatologjia parandaluese synon të parandalojë sëmundjet e gojës. Funksionon duke bërë konsultime në mënyrë periodike ...

sqShqip

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.