Gjuha

Tel. 24/7

Orari
Hën - Mar: 09:00 - 06:00

Click Here

Kirurgjia e mishit të dhëmbëve

Kirurgjia e mishit të dhëmbëve

Kirurgjia e mishit të dhëmbëve ose kirurgjia periodontale është një trajtim që zbatohet kur sëmundja periodontale është në një fazë kritike dhe ka përparuar në një pikë të pakthyeshme.


Periodontiti është kronik; zhvillohet nga pllaka bakteriale që grumbullohet në linjat e dhëmbëve, duke vrarë indet e buta brenda dhe rreth dhëmbit. Nga kjo, xhepat periodontale krijohen mbi dhëmbin të cilat grumbullojnë shumë më tepër baktere dhe gurë.


Në proces, kjo pllakë bakteriale hap rrugën përmes kanaleve të mishit të dhëmbëve dhe thyen kockat dhe bazat e dhëmbëve dhe, siç u përmend më parë, nekrotizon indet e buta rreth dhëmbit dhe mishit të dhëmbëve duke bërë që dhëmbi i kalbur ose i prekur të bjerë kur bakteret kanë mbaruar, duke kërcyer në pjesën e brendshme të dhëmbit.

Nëse po kaloni një situatë të ngjashme dhe po kërkoni një mundësi të mirë për të përmirësuar shëndetin tuaj oral me çmime shumë të volitshme, Shqipëria është opsioni më i mirë. Turizmi dentar është shumë i njohur për shkak të specialistëve tanë të shkëlqyeshëm dhe cilësisë së kujdesit. Mos lejoni që sëmundja periodontale të bëhet problem, vizito Amaris Dental Clinic!


Ne ofrojmë kujdes të shkëlqyeshëm së bashku me teknikat inovative dentare. E specializuar jo vetëm në kirurgjinë periodontale por edhe në mbushjet, kurorat, kanalet e rrënjëve dhe shumë trajtime të tjera.


Përveç gjendjes së pajisjeve të gjeneratës së fundit dhe opsioneve të shumta sipas nevojave të pacientit, pavarësisht nga ato që ju nevojiten, ne kemi zgjidhjen e duhur për ju.

Procedura e kirurgjisë periodontale

Për të parandaluar humbjen e parakohshme të dhëmbëve për shkak të parodontitit, më në fund i drejtohemi operacionit paradontal, i cili kryhet në fund të qasjes themelore të sëmundjes periodontale.


Ky operacion synon të heqë indet e buta të prekura dhe të përflakur, të eleminojë elementet infektive dhe të rivendosë kockën dhe bazën e gingivës.


Në bazën e mishit të dhëmbëve, hiqet pllaka e bakrit dhe dhëmbëve, e cila pas konsultimit dhe ekzaminimit, konfirmohet se nuk mund të hiqet me trajtimin themelor.


Metoda kryesore quhet "shkallëzimi dhe planifikimi i rrënjëve". Sapo të përfundojë ky trajtim i parë, pritet një rivlerësim një deri në gjysëm muaj pas procedurës. Nga atje, dentisti ose periodontisti do të vendosë midis suksesit të operacionit ose dërgimit të pacientit në operacion paradontal, në rast se pllaka mbetet brenda xhepave paradontale.


Zakonisht, metoda kirurgjikale zbatohet në zonën e pasme të gojës, pasi pastrimi i molarëve është më i ndërlikuar për t’u kryer si për pacientin, ashtu edhe për rastin e parodontistit gjatë planifikimit ose shkallëzimit të rrënjëve.


Duhet të sqarohet se ky operacion nuk është për shkak të praktikës së keqe të një ortodonti ose një periodontisti, por për ekzistencën e një xhepi më të madh periodontal që nuk mund të pastrohet plotësisht; gurit të ngulitur në rrënjët e dhëmbit të molarëve dhe madje edhe higjienës së dobët pas procedurës së shkallëzimit dhe planifikimit të rrënjës.

Cilat janë llojet e operacionit paradontal?

Brenda këtij termi, ka disa degë për të mbuluar në varësi të nevojave të pacientit. Midis këtyre ne mund të vëzhgojmë:

 

  • Kirurgjia periodontale me përplasje: Përdoret në pastrimin intensiv midis mishrave të dhëmbëve për të hyrë në një xhep periodontal, i cili duhet të dekontaminohet dhe pastrohet. Nga kjo ndërhyrje është e mundur të merret një rregullim më i madh nga gingiva dhe xhepi periodontal, duke krijuar një rënie në thellësinë e së njëjtës.

 

  • Kirurgjia periodontale receptuese: Ky trajtim lejon riintegrimin e gabimit kockor që krijon xhepin paradontal, madje edhe eliminimin e të gjithë zonës së mishit të dhëmbëve të prekur, gjë që e bën atë më të thellë se normalisht. Kjo, me rrezikun e ekspozimit të tepërt të dhëmbit.

 

  • Kirurgjia rigjeneruese periodontale: Siç sugjeron emri, ajo synon të rigjenerojë madhësinë e xhepit paradontal. Kjo, ka një veçanti që kërkon përdorimin e biomaterialit për të rindërtuar indet kockore dhe gingivale.

Çfarë duhet të bëj pas operacionit paradontal?

Në fund të operacionit periodontal, periodontisti ose dentisti do t'i sigurojë pacientit udhëzime në varësi të rastit të tij të veçantë. Megjithëse është e mundur të bëhet një listë e vogël e përgjithshme, aji plotëson të gjithë kujdesin e mundshëm post-operativ për secilin pacient, pa shtesa të veçanta:

  • Shpëlajeni gojën pas 24 orësh: Ky proces duhet të bëhet me një gargarë të bazuar në klorheksidinë. Ky zakon duhet të ruhet për 2 javë për të zvogëluar faktorin infektiv. Megjithëse varet nga rasti juaj se cilin përbërës të përdorni, pasi jo të gjithë mund të përdorin të njëjtat produkte. Kjo duhet të diskutohet me specialistin tuaj. Gjithashtu është e rëndësishme të shmangni lëvizjet e papritura në mënyrë që të mos rritet gjakderdhja dentare.

 

  • Merrni lehtësues të dhimbjeve ose anti-inflamatorë: Kjo është në rastin kur keni nevojë, por ato duhet të jenë vetëm lehtësuese të dhimbjeve të përshkruara nga dentisti ose periodontisti juaj. Ai ose ajo do t'ju tregojë gjithashtu dozën tuaj ditore, e cila nuk duhet të tejkalohet. Vetë-mjekimi është i ndaluar në rastet e mëposhtme.

 

  • Heqja e qepjes: Kjo bëhet pas një jave trajtimi dhe në një studio dentare. Për dy javët e para do të jetë e nevojshme të përdorni një furçë dhëmbësh kirurgjikale pa prekur zonën kirurgjikale. Ju rrezikoni të rihapni plagët dhe të kontraktoni një tendosje të re infektive.

 

Sapo të hiqen qepjet, do të jeni në gjendje të lani dhëmbët si zakonisht dhe me shumë vëmendje.

 

  • Programoni vizitat mujore me specialistin tuaj të besuar sigurisë: Mos harroni të dëgjoni rekomandimet e higjienës për të parandaluar përsëritjen e periodontitit.

 

Nëse nuk vendoset kontroll i mjaftueshëm profesional, ka shumë të ngjarë të zhvillohet një rënie, pavarësisht këtij operacioni efektiv periodontal.

 

Tashmë është thënë që periodontiti ose sëmundja periodontale përparon në mënyrë eksponenciale dhe ka fuqinë të dëmtojë në mënyrë të pariparueshme dhëmbët nëse nuk mjekohet në kohë. Prandaj, parandalimi është aleati ynë më i mirë në luftën kundër tyre.


Është thelbësore të ruhet një higjienën e mirë e dhëmbëve dhe mbajtja e saj parandalon me forcë parandalimin e komplikimeve të mëtejshme në zgavrën e dhëmbëve ose vijën e dhëmbëve, dhe të kemi kujdes, jo vetëm nga periodontiti.


Ligjet e para për shmangien e sëmundjeve, përveç higjienës së plotë të dhëmbëve, janë të vizitoni rregullisht dentistin tuaj. Për çdo dyshim që keni në këtë temë, është më mirë t’i diskutoni me një specialist të çertifikuar.

Na Kontaktoni

Dërgo një Email

info@amarisdental.com

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.

Të Përkushtuar ndaj Ekselencës

Stomatologjia është një shkencë e ndarë në fusha të shumëfishta. Një prej tyre është restaurimi i dhëmbëve në fushën dentale. 

Stomatologjia pediatrike ose pedodontia është degë e stomatologjisë që përfshin fëmijët që nga lindja deri në adoleshencë.

Ortodoncia dentare nuk përpiqet vetëm të rreshtojë në mënyrë të barabartë dhëmbët vetëm sepse ata janë të shtrembër ose kanë një imazh të shëmtuar.

Kur flasim për operacionin oral, ne u referohemi të gjitha procedurave kirurgjikale që aplikohen në gojë dhe nofull.

Kirurgjia Orale

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Periodoncia është degë e stomatologjisë që merret me trajtimin e sëmundjeve të periodontit dhe sëmundjeve të tjera të ndryshme.

Trajtimi endodontik synon të pastrojë indin e pulpës së dhëmbit të prekur dhe ta kompletojë atë me një biokompatibël ...

Përkufizimi i stomatologjisë kozmetike është diçka që është ndërtuar dhe zhvilluar me kalimin e kohës. Është një teknikë e specializuar...

Siç sugjeron emri i saj, stomatologjia parandaluese synon të parandalojë sëmundjet e gojës. Funksionon duke bërë konsultime në mënyrë periodike ...

sqShqip

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.