Gjuha

Tel. 24/7

Orari
Hën - Mar: 09:00 - 06:00

Click Here

Heqja e Dhëmbit të Pjekurisë

Heqja e Dhëmbit të Pjekurisë

Dhëmbët e pjekurisë, të njohur gjithashtu si "molarë", marrin emrin e tyre për tendencën që kanë për t'u shfaqur plotësisht në sipërfaqen e gojës kur njeriu është duke plotësuar zhvillimin e tij, dmth midis moshës 20 dhe 25. Megjithëse, ka përjashtime, kur ato shfaqen në adoleshencë dhe nuk pushojnë kurrë së shpërthyeri. Dy çiftet e molarëve nuk shfaqen gjithmonë, dhe as nuk shfaqen në të njëjtën kohë. Shpërthimi i tyre i hershëm ose i vonë mund të ketë tendencë të ndikojë në vijën e vendosur të dhëmbëve, duke i shtrembëruar ose duke lëvizur dhëmbët nga vendi.


Në rast se dhëmbi nuk ka dalë plotësisht, ai mund të krijojë probleme të shumta dhe serioze në shëndetin tonë të dhëmbëve. Meqenëse pozicioni i dhëmbëve të pjekurisë është në pjesën e pasme të gojës, duke e bërë higjenën shumë të vështirë, e cila zakonisht favorizon përhapjen e infeksioneve dhe baktereve në zonë; atëherë indi i butë molar zakonisht skuqet dhe shfaqen zgavra të dhimbshme. Në rast se shpërthen papritmas një infeksion, dhëmbi duhet të hiqet plotësisht dhe menjëherë.


Një arsye tjetër për të marrë në konsideratë nxjerrjen e tij është për shkak të rrezikut që paraqet për dhëmbët e tjerë përreth tij. Në 70% të rasteve, dhëmbët e pjekurisë lindin të deformuar. Përveç transformimit dhe shtrembërimit të pozicionit të saktë të dhëmbëzimit, një dhëmb i pjekurisë i deformuar, mund të zhvillojë kavitete dhe nekrozë të indit të bardhë të dhëmbëve të tjerë, që e rrethojnë atë. Prandaj, nxjerrja e tij e menjëhershme kur tregon shenja zhvillimi parandalon problemet në të ardhmen.

Në Amaris Dental Clinic në Tirana, Shqipëri, ne ju ofrojmë këtë dhe shumë trajtime të tjera. Me çmime 70% më të ulëta se në vendet e tjera evropiane, ju mund të kujdeseni për shëndetin tuaj oral profesionalisht pa u shqetësuar për buxhetin tuaj.

Si hiqen dhëmbët e pjekurisë?

Kryesisht, specialisti duhet të kryejë një vlerësim paraprak. Kjo diagnozë do të merret nga një rreze X panoramike, dhe pastaj një vlerësim i gojës për pozicionin e dhëmbit, dhe për të përcaktuar vështirësinë e trajtimit. Zakonisht, kjo procedurë e nxjerrjes kryhet në një klinikë dentare, në duart e një kirurgu dhe nën anestezi lokale. Por ka raste serioze në të cilat duhet të procedohet nën anestezi të përgjithshme dhe në klinikën më të afërt. Kjo do të përcaktohet nga specialisti dhe shoqërohet nga dy parime të tjera themelore që janë:

 

 • Madhësia e ndërhyrjes: Duhet të kryhet nën anestezi të përgjithshme derisa të nxirren katër dhëmbët e pjekurisë. Gjithashtu në mundësinë që zona mandibulare të jetë dobësuar, ekziston rreziku i frakturave ose dëmtimit të nofullës gjatë trajtimit.

 

 • Gjendja sistematike e pacientit: Disa pacientë kanë më shumë gjakderdhje orale në kohën e operacionit, kështu që masa paraprake kryesore është që operacioni të bëhet në nivelin e spitalit.

 

Nëse operacioni kryhet në një klinikë, pacienti duhet të caktojë një konsultë me specialistin përgjegjës, në këtë rast një kirurg, dhe të diskutojë kushtet e heqjes. Kirurgu do të shpjegojë administrimin e anestetikut lokal me birë të vazhdueshme në zonë, dhe më pas, nxjerrjen e dhëmbit të pjekurisë.

Llojet e heqjes së dhëmbëve të pjekurisë

 • Heqja e thjeshtë e dhëmbit të pjekurisë: Në rastin më të mirë, dhëmbi do të shpërthejë plotësisht dhe nxjerrja do të jetë e shpejtë dhe e lehtë. Nuk ka probleme të mëdha dhe anestezia nuk është e nevojshme.

 

 • Heqja gjysmë-kirurgjikale: Dhëmbi i pjekurisë është pjesërisht i shpërthyer, prandaj është thelbësore të kryhet një operacion i vogël, jo aq i mundimshëm, për të hequr të gjithë dhëmbin.

 

 • Heqja me operacion: Ky është rasti më serioz dhe është kur dhëmbi nuk është shpërthyer ende plotësisht, por ka tendencë të jetë i pakëndshëm. Në këtë rast, përdoret anestezi e përgjithshme dhe duhet të hapet një pjesë e gingivës për ta hequr atë plotësisht.
Çfarë duhet të bëni para heqjes së dhëmbëve të pjekurisë?

Para ekstraktimit është e nevojshme të merren parasysh disa detaje të cilat ndryshojnë midis rekomandimeve mjekësore dhe pacientit:

 

 • Marrja e antibiotikëve: Në varësi të pacientit, specialisti mund të rekomandojë marrjen e antibiotikëve ditë para operacionit. Kjo është e zakonshme tek njerëzit me një sëmundje të mëparshme si diabeti, sistemi i ulët imunitar, problemet e zemrës, të varurit nga steroide, etj. Përdorimi i antibiotikëve është për të parandaluar mikrobet që qëndrojnë në gojën tonë, të kalojnë në gjakun tonë ndërsa operacioni është në proces.

 

Marrja e antikoagulantëve: Ashtu si antibiotikët, duhet të merret parasysh përdorimi i tyre në procesin kirurgjik. Në varësi të ashpërsisë së trajtimit, ai do të tërhiqet ose jo. Procedurat dentare zakonisht nuk lidhen me gjakun, por ka përjashtime në varësi të llojit të trajtimit. Secili dentist do ta vlerësojë këtë mbi baza personale, por nuk duhet të jetë diçka që duhet t'ia fshehni dentistit tuaj.

Kujdesi themelor pas heqjes

 • Hiqeni garzën një orë pas operacionit: Qëllimi i garzës është të ndalojë gjakderdhjen; prandaj, nëse qëndron më gjatë në plagën e ekspozuar mund të krijojë alveolit. Ky është një infeksion dentar i shkaktuar nga pllaka bakteriale e gjakut tashmë të mpiksur. Garza mund të ndryshohet, rregullohet, por kurrë nuk mbahet në të njëjtin vend për më shumë se 2 orë. Nëse gjakderdhja nuk ndalet pasi ndërroni garzë për 3 deri në 4 orë, duhet të ktheheni menjëherë tek dentisti.

 

 • Mos e shpëlani gojën për 24 orët e para: Pasi të nxirret dhëmbi i pjekurisë, një vrimë do të mbetet në vendin ku ishte vendosur. Kjo vrimë quhet alveol dhe, pas këtij operacioni, ajo është e mbuluar me mpiksje gjaku të cilat parandalojnë gjakderdhjen e pakontrolluar dhe nxisin shërimin e indeve. Shpëlarja e vazhdueshme bën që ato të shkëputen dhe mund të çojnë në gjakderdhje dhe madje edhe në infeksion.

 

 • Nëse zona inflamohet, mos vendosni nxehtësi: Rekomandimi për këtë lloj shqetësimi është që të mbështillni një paketë akulli në garzë ose në ind dhe ta vendosni atë në faqe për disa minuta. Nëse mbetet, aplikojeni disa herë në ditë. Por jo më shumë se 4 minuta çdo aplikim, sepse mund të gjenerojë një infeksion.

 

 • Shmangni pikat e nxehta: Pas operacionit, është e domosdoshme të vendoseni në një ambient të freskët, larg nxehtësisë. Nxehtësia mund të kontribuojë në rritjen e inflamacionit, dhe kështu të gjenerojë infeksione brenda alveolës.

 

 • Shmangni konsumimin e duhanit dhe alkoolit: Këto dy përbërës janë të papajtueshëm me mjekësinë. Marrja e duhanit mund të rrisë temperaturën e gojës; atëherë mpiksja do të tretet dhe do të shkaktojë gjakderdhje të menjëhershme. Po kështu, tymi i duhanit ka përbërës të dëmshëm dhe tepër toksikë, të cilët do të gjenerojnë një infeksion dhe madje një nekrozë në 48 orët e para.

 

 • Bëni kujdes kur lani zonën: Higjiena pas nxjerrjes duhet të jetë e kujdesshme dhe e mbikëqyrur në detaje. Siç u përmend më parë, është më mirë të mos e detyroni ose të pështyni ujin e mbetur. Një alternativë për këtë është ta lini të kullojë të paktën 24 orët e para pas operacionit.

 

Fijet nuk duhet të prekin vrimën e mbetur për dy ditët e para, dhe pastrimi i gjuhës duhet të jetë i plotë pasi, sasia e gjakut që vjen nga plaga mund të krijojë një shije të keqe dhe frymëmarrje të pakëndshme.

Na Kontaktoni

Dërgo një Email

info@amarisdental.com

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.

Rezervoni një Takim

Të Përkushtuar ndaj Ekselencës

Stomatologjia është një shkencë e ndarë në fusha të shumëfishta. Një prej tyre është restaurimi i dhëmbëve në fushën dentale. 

Stomatologjia pediatrike ose pedodontia është degë e stomatologjisë që përfshin fëmijët që nga lindja deri në adoleshencë.

Ortodoncia dentare nuk përpiqet vetëm të rreshtojë në mënyrë të barabartë dhëmbët vetëm sepse ata janë të shtrembër ose kanë një imazh të shëmtuar.

Kur flasim për operacionin oral, ne u referohemi të gjitha procedurave kirurgjikale që aplikohen në gojë dhe nofull.

Kirurgjia Orale

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Periodoncia është degë e stomatologjisë që merret me trajtimin e sëmundjeve të periodontit dhe sëmundjeve të tjera të ndryshme.

Trajtimi endodontik synon të pastrojë indin e pulpës së dhëmbit të prekur dhe ta kompletojë atë me një biokompatibël ...

Përkufizimi i stomatologjisë kozmetike është diçka që është ndërtuar dhe zhvilluar me kalimin e kohës. Është një teknikë e specializuar...

Siç sugjeron emri i saj, stomatologjia parandaluese synon të parandalojë sëmundjet e gojës. Funksionon duke bërë konsultime në mënyrë periodike ...

sqShqip

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.