Gjuha

Tel. 24/7

Orari
Hën - Mar: 09:00 - 06:00

Click Here

Aparatet metalikë

Aparatet metalikë

Aparatet ortodontike janë një komponent kyç kur bëhet fjalë për rreshtimin e dhëmbëve. Këto janë struktura të përdorura nga ortodontisti, i cili përkohësisht i bashkon ato me dhëmbët.
Ndërsa kërkesa për aparatet ortodontike është rritur, shumë variante të telave dentare janë realizuar në përputhje me specifikimet dhe nevojat e secilit pacient individual. Çdo aparat ka veti unike dhe plot avantazhe. Por ortodontisti do të jetë gjithmonë ai që do të këshillojë para çdo procedure se cili lloj aparati i përshtatet më mirë buxhetit dhe nevojave të çdo pacienti.
Në Amaris Dental Clinic ne e dimë mundimin që kalojnë pacientët tanë, prandaj ne ofrojmë të gjitha llojet e ortodoncisë dhe trajtimet e kanalit rrënjë. Dhe çfarë është më e rëndësishmja: ne shoqërojmë, mësojmë dhe iu ofrojmë pacientëve mjetet e nevojshme për të pasur dhëmbë të shëndetshëm e të fortë me një çmim totalisht të arsyeshëm.

Telat metalike: aparatet klasike

Megjithëse teknikat e fundit ortodontike mund të përpiqen t'i heqin nga më të kërkuarat, telat metalike do të jenë gjithmonë më të përdorurat për shkak të elasticitetit së tyre dhe çmimit të përballueshëm. Vendosja e këtij lloj aparati na ndihmon të rreshtojmë dhëmbët në mënyrë korrekte dhe është diçka që nuk mund të pritet nga të gjitha sistemet e dhëmbëve të kohës moderne.
Kjo lloj procedure nuk kërkon tela të mëdha metalike. Fërkimi i telit të harkut me zgavrën e gojës është zakonisht minimal, prandaj është pararendës i lëvizjes së dhëmbit. Prandaj, koha e trajtimit është mjaft e shkurtër.
Zakonisht këto lloje telash janë bërë prej çeliku inox për përdorim biomjekësor, duke shmangur kështu shfaqjen e alergjive. Në qoftë se pacienti nuk është alergjik ndaj nikelit, mund të përdoren tela titani ose estetike.

Si funksionojnë telat metalike?

Funksioni i telave metalike është lëvizja e dhëmbëve në pozicionin e duhur funksional dhe estetik. Prandaj, një nga funksionet e tyre janë vendosja e dhëmbëve në një pozicion tjetër për të rivendosur nofullën dhe procesin e përtypjes në një gjendje më të mirë. Ndihmon gjithashtu në higjienën e dhëmbëve, pasi është më pak e komplikuar larja për shkak të karakteristikës së saj lineare.


Pas identifikimit të qëllimeve kryesore të trajtimit, teknika kërkon një seri hapash ose elementesh themelorë. Këto janë kordoni i harkut, lidhja dhe mbajtëset.

 

Funksionet e tyre:

 

 • Harku: Misioni i harkut në strukturën e dhëmbit është të arrijë një lloj sa presioni në vijën e dhëmbëve së bashku me ligaturat.

 

 • Lidhja: Përdoret për të rregulluar mbajtësen në telin e harkut, duke e lejuar atë të ushtrojë forcën e nevojshme për ta bërë atë të palëvizshme.
  Ekzistojnë dy lloje të ligaturave: metali dhe gome. Kryesorja, lidhja metalike, përdoret për të ushtruar presion dhe e dyta përdoret kur presioni është i nevojshëm për të bërë një lëvizje me ndikim më të ulët.

 

Duhet të theksohet se telat e gomës mund të jenë me ngjyra, kështu që ato janë një mundësi shumë tërheqëse për fëmijët që kanë nevojë për trajtime ortodoncie.

 

 • Aparati ortodontik: Shërben për të pozicionuar drejtimin që do t'i jepet pjesës dentare. Për këtë, është e nevojshme ta çimentoni atë në vendin e duhur. Me fjalë të tjera, ai nuk duhet të vendoset brenda ose në qendër të dhëmbit.

Ndërsa të gjithë këta elementë janë thelbësorë për trajtimet ortodontike, mund të përdoren llastikët ndërmaksilare. Këta kanë funksionin e korrigjimit të aktit të përtypjes, si dhe çojnë në shtrirjen e dhëmbëve. Ata zakonisht janë të pozicionuar nga lart poshtë dhe funksioni i tyre është gjithashtu të bashkojnë harkun e sipërm me atë të poshtëm.

Si janë pozicionuar ata?

Siç u përmend më lart, këto janë bërë prej çeliku të pandryshkshëm me cilësi të lartë. Edhe pse është teknika më e lirë stomatologjike, zakonisht është më pak e këndshmja për syrin. Prandaj përdoret zakonisht për fëmijë ose adoleshentë, për të cilët estetika nuk është aq e nevojshme ose me rëndësi të madhe. Kjo lloj mbajtëse ka një proces krejtësisht të padëmshëm, kështu që anestezia lokale nuk është e nevojshme.

 

Mbajtëset mund të pozicionohen duke ndjekur dy teknika të ndryshme:

 

 • Çimentim i drejtpërdrejtë: Kjo teknikë bazohet në fiksimin e kllapave në pjesët dentare. Zakonisht është një proces mjaft i gjerë dhe i ndërlikuar, i cili e bën atë më të lodhshmen për t’u kryer si për ortodontin ashtu edhe për pacientin.

 

 • Lidhje indirekte: Procesi zhvillohet në një laborator mbi forma allçie, të cilat ndihmojnë në përshtatjen e kllapave nga goja e pacientit falë një shufër transferimi e përbërë nga një llastik termoformuese.

 

Zakonisht është shumë më e shpejtë dhe më e saktë se lidhja direkte, dhe gjithashtu shmang shqetësimin e ri-rregullimit të kllapave në fillim të procesit. Megjithëse është normale që të mos ndiheni rehat në fillim për shkak të presionit të ushtruar nga telat harkorë në dhëmbë, kjo mund të lehtësohet duke marrë lehtësues të dhimbjeve të përshkruara nga një specialist shëndetësor.

 

Pasi të jenë vendosur kllapat, pacientët duhet të bëjnë një kontroll çdo 4-6 javë. Në këto vizita kontrolli, ortodonti do të kontrollojë zhvillimin e saktë të trajtimit dhe do të bëjë rregullimet e nevojshme për të arritur lëvizjet e dëshiruara në harkun dentar.

Avantazhet e telave metalike

 • Telat metalike konsiderohen më të lira nga të gjitha: Lloji i materialit të kërkuar lehtëson përshtatjen midis rëndësisë dhe funksionalitetit.

 

 • Ata janë të gjithanshëm: Kur bëhet fjalë për të zëvendësuar një mbajtëse ose një copë kur ajo prishet ose bie, përbërja e tyre ju lejon të ndërhyni në to pa përfshirë strukturën tjetër ortodontike që është bashkangjitur tashmë në pjesën dentare.

 

 • Ato janë efektive: Krahasuar me materialet e tjera ortodontike, këto kanë një përparësi pak më të lartë.

 

 • Është lloji i trajtimit më i rekomanduar nga dentistët, sidomos në raste të rënda.

Disavantazhet e mbajtëseve metalike

 • E dëmshme për zonën e gojës: Skajet e lidhjeve metalike në gjysmën e rasteve shqyejnë ose dëmtojnë indin e jashtëm të mishit të dhëmbëve dhe madje edhe faqet. Kjo gjithashtu shkakton plagë, ulçera dhe goditje të bezdisshme.

 

 • Estetikë e dobët: Një nga qëllimet kryesore të ortodoncisë është estetika dentare. Për këtë arsye, kllapat metalike janë më pak të zgjedhurat për këtë lloj trajtimi estetik dentar, pasi ato janë të ekspozuara ndaj syve të lirë dhe nuk nxisin një harmoni pamore. Edhe pse ekzistojnë disa përmasa të ndryshme mbajtësesh metalike në treg, njerëzit nuk do ta duan kurrë këtë lloj materiali.

Na Kontaktoni

Dërgo një Email

info@amarisdental.com

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.

Të Përkushtuar ndaj Ekselencës

Stomatologjia është një shkencë e ndarë në fusha të shumëfishta. Një prej tyre është restaurimi i dhëmbëve në fushën dentale. 

Stomatologjia pediatrike ose pedodontia është degë e stomatologjisë që përfshin fëmijët që nga lindja deri në adoleshencë.

Ortodoncia dentare nuk përpiqet vetëm të rreshtojë në mënyrë të barabartë dhëmbët vetëm sepse ata janë të shtrembër ose kanë një imazh të shëmtuar.

Kur flasim për operacionin oral, ne u referohemi të gjitha procedurave kirurgjikale që aplikohen në gojë dhe nofull.

Kirurgjia Orale

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Periodoncia është degë e stomatologjisë që merret me trajtimin e sëmundjeve të periodontit dhe sëmundjeve të tjera të ndryshme.

Trajtimi endodontik synon të pastrojë indin e pulpës së dhëmbit të prekur dhe ta kompletojë atë me një biokompatibël ...

Përkufizimi i stomatologjisë kozmetike është diçka që është ndërtuar dhe zhvilluar me kalimin e kohës. Është një teknikë e specializuar...

Siç sugjeron emri i saj, stomatologjia parandaluese synon të parandalojë sëmundjet e gojës. Funksionon duke bërë konsultime në mënyrë periodike ...

sqShqip

Rezervoni një Takim

Plotësoni formularin e kontaktit më poshtë për të marrë një konsultë falas nga dentistët më të mirë në Shqipëri.